Wednesday, February 05, 2014

# Cerita My Pearls # Parenting & Tips

Memotivasikan Kakak


Assalamualaikum!

Bila anak dah besar dan masuk alam persekolahan, ini adalah antara masalah-masalah yang akan dihadapi. Or maybe aku je yang hadapi benda ni sorang-sorang kot hehe. First two weeks was marvellous! Tiada apa yang dapat menghalang kakak dari berseronok di sekolah dan belajar benda baru. Tapi, the next day kakak semacam hilang semangatnya.....

What can i do?




Selepas beberapa hari dalam 'siasatan' di {SINI}, aku masih monitor perkembangan kakak. Minggu tu, memang menjejeh air mata dia takmo gi sekolah. Kalau ikutkan resmi Atok ngan Wan dulu, mau disobat kek punggung tu hehe. Tapi, budak sekarang .... mano buleh pakai caro tu  dah! Kono la wat caro lainnnnnnnnnn :D

Anak-anak ni, diaorg cuma nak kita dengar dan respon apa yang diaorg cuba nak cakapkan. Perkara pertama yang aku perlu buat ialah dekati kakak. Tanya dan selami masalah dia. Kalau dia ada masalah dengan rakan sebaya atau guru di sekolah eg. kena marah, aku tak boleh terus melatah! Dan aku tak boleh komplen direct kat cikgu tanpa mengetahui cerita sebenar. Kang orang cakap anak aku manja sangat, tak boleh disentuh tak boleh dicuit tak boleh ditegur walhal benda begitulah yang sebolehnya aku nak elakkan!



Bercakap saja tak cukup bagi anak-anak. Kalau diaorg nak sesuatu tu, tentulah kita sebagai ibu ayah sedaya upaya nak bagi apa yang diaorg nak. Malam kakak tak sihat tu, dia request nak main 'gelongsor'. Helooooo .. bukan gelongsor kat taman permainan tu ye! Ni namanye gelongsor bergerak haha. Bagus jugak ibu ada kaki yang panjang kan muahahaha. Yang kedua, kakak request aku hantar dia ke sekolah agama setiap hari. Pelik, ngan ayahnya tak pulak disuruh begitu heeeee :D. Korang tau kan keje opis mane leh kuar awal masuk lambat. Jadi, masa dia baru nak 'baik' aritu, aku dan Pak Jelan amik inisiatif pergi tengok kakak di sekolah time rehat.


Keluar dari kelas, tengok muka ibu tersenyum kakak sambil pegang botol air dan separuh donut coklat kegemarannya. Donut tu belinya kat kedai kek hari sebelumnya, disimpannya dalam beg baru petang esoknya nak makan T__T. Takpelah sayang, donut tu tahan lama hehe. Asalkan ibu tengok muka kakak ada senyummmmmmm :D.

Kami berdua luangkan masa 20 minit di kantin bersama kakak. Siap tanya lagi, budak yang kacau dia aritu ada kacau lagi tak hari ni hehe. 

"Ibu suap kakak ye sayang" (^_^)


Petang tu, kami singgah char kuey tiow tempat biasa kami lepak. Kakak penat seharian di sekolah, jadi mungkin kami patut belanja kakak makan best-best kan. Ok la ok la, aku ngaku char kuey tiow tu sebenarnya untuk aku hahaha. Tapi, yang nak diceritakan disini ialah untuk memotivasikan anak, ini salah satu caranya. Nak belanja KFC, badan tu baru nak baik takkan nak suruh makan makanan goreng berminyak gitu. Baik makan char kuey tiow, ibu boleh tumpang sekali wakakakaka!:p


Bernafsuuuuuu je tengok! 

Kakak pun macam ibu jugak dulu. Kalau ada homework susah mesti hati tak tenang! Tapi, kakak lebih bertuah dari ibu, sebab kakak ada 'guru tuisyen' bergerak yang boleh bantu kakak hehe. Ibu la 'guru tuisyen' tu mihmihmih. Untuk meyakinkan kakak supaya rajin gi sekolah, ibu akan bantu kakak siapkan homework yang susah. Macam subjek tulisan jawi dan Bahasa Arab. Ok, ibu memang tak tahu B. Arab pun, tapi like i said, ibu akan bantu kakak.



Mungkin pada korang ini masalah kicik punya! takda hal maaaa! Tapi, percayalah disebabkan ni aku 2 hari tak update blog tau hahaha. Last but not least, aku tetap berikan kata-kata semangat kat kakak yang dia tak perlu risau atau terganggu dengan benda-benda yang terjadi di sekolah. Ibu ada ... i'm here for you my precious. Kakak hanya perlu pergi sekolah belajar rajin-rajin dan siapkan homework ikut masa. The rest, i'll be here for you dear....



26 comments:

  1. Mesti dah makin bersemangat kan dia sekarang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. she's improving alhamdulillah walaupun kengkadang ada upside downs hehe.

      Delete
  2. Terbaiklah.! Tips menangani anak takmo p sekolah. Terima kasih ek :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekadar berkongsi pengalaman sendiri kak, harap kita semua ibu-ibu lebih bersemangat juga pasni :D

      Delete
  3. nak setel masalah camni mmg kene usaha dekati dan fahami kenapa anak jadi camtu kan...pas tu jgn cepat melatah, bertindak rasional jgn emosi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. That's the idea, tapi benda tulah yang susah kita nak praktikkan. Apapun, masalah anak kena cuba dengan dan selesaikan bersama. After all, diaorg ada kita untuk luahkan :). Terima kasih msred :)

      Delete
  4. anak2 mcm mane pon lebih rapat ngn ibu..klu tb dlu pon klu boleh nk suh ibu je yg anta g skola ke g mane ke..smpi la skg klu nk kemane lg slesa bawak ibu...ayah tggl uma ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha betul tu, ayah tetap disayangi tapi apa-apa hal cari mak dulu kan hehe :D

      Delete
  5. Replies
    1. Begitu jugalah doa kenit sekeluarga ....sama2 doakan terbaik untuk dia ye :)

      Delete
  6. alah..ciannya dia..cabaran budak2 zmn skrg tak mcm zmn kita dulu..anne dlu kene buli kt skola anne tampar muka budak tu, smpi skrg kalau jumpa mamat tu yg segan..haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita dulu tampar budak habis kat situ je. La ni cubit sikit mau dibaginya kita salinan repot polis kang, sapo nak menjawab hehe :D

      Delete
  7. alolo..cian kakak..tak dear pujuk je...berbudak nie...kena lembut sikit...hihi...
    amboi cik akak dah macam ada bakat lak kan...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade masa pujuk ade masa 'makan mulut' gak ikut tempat dan tujuan hehe. Cik akak memang berbakat beso ... memang patut dikembangkan ni hahaha ^_*

      Delete
  8. motivasi yang bagus untuk anak-anak..semoga akak terus bersemangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu je yang termampu kak hehe. InsyaAllah demi anak-anak...terima kasih atas kata2 semangat kak mar :)

      Delete
  9. Anak2 ni mmg kena dimotivasikan.. alhamdulillah, baguslah.. kdg kala anak2 ni bila masuk alam sekolah, hatinya mmg mudah sayu & mudah teringat2 waktu2 sblum bersekolah tu.. all the best & semoga terus bersemangat.. aamiin.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la abg khir, terima kasih atas kata2 semangat ....aaminn :)

      Delete
  10. Suka sgt baca blog kenit.dapat belajar mcm2 dlm membesarkan anak2..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ... kyla suke ke? hehe. Sekadar berkongsi pengalaman je ni :D

      Delete
  11. Bagus cara akak ni..moga cara ni dapat lebih memotivasikan kakak :)

    ReplyDelete
  12. tetibe saya yang terharu baca kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa kalau terharu sedih tak mo la dear, senyum-senyum la sambil baca tu ok (^_^)

      Delete
  13. Bila.ank dh besar lain pula ragamnya kan... Mla2 je tu.. Nnt bila dh melekat dgn sekolah, pasti kakak suka.g sekolah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah2an begitula Maria, mungkin kakak cuma penat sebab pagi petang ke sekolah kan :)

      Delete

Apa kata korang?