Monday, March 31, 2014

# Anjung Jelita # Cerita Bloggers

Kenangan Berharga Sepetang Bersama Blogger 2014

Assalamualaikum!

Satu pengalaman terindah buat diriku yang baru bergelar blogger tak sampai 2 tahun ini. Tak sangka, permulaan menulis di blog sejak 2 tahun lalu, akhirnya menempatkan aku bersama komuniti blogger yang berjaya merubah persepsiku akan kuasa baru yang sedang berkembang kini. #Pray4MH370




Seawal 9.30 pagi aku dah sampai di Saloma Bistro, Jalan Ampang. Bukan nak kata bersemangat tinggi, tapi dari rumah aku dah siap-siap kira bajet sesat nak cari lokasi ni. Maklumla, aku tak pernah sampai lagi kat situ walaupun hakikatnya rumah aku dekat je pon! hehe. #Pray4MH370

Hampir sejam lebih aku 'bertapa' dalam surau Matic tu merehatkan diri. Nervous jangan cakapla! Nak jumpa pulak orang-orang yang aku tak pernah kenal lagi in-person, dah la jenis shy-shy cat. Bedal je la labuuuuu! #Pray4MH370



Hampir pukul 11 pagi, aku terlihat kelibat seorang blogger yang memang dikenali ramai. Rupanya dia duduk meja 2 ke? hehe. So, tak susah kot aku nak amik gambo dia dari dekat sebab meja aku no.1 hehe. #Pray4MH370

Pssttt! abg ben ...sini!

Abg Ben .... pandang siniiiiii

3rd time, tutup muka pulakkkkkk!

masuk kali ke4, muka abg ben macam
muka seram dalam Ju-On dah hehe.
Tak reti duk diam aihh!

Haaaaa! dapat punnnn! haha

Pengacara majlis hari tu adalah saudara Hilal Azmi. Dengar kabo, saudara Hilal Azmi juga merupakan seorang blogger ye? Maka, pada sesiapa yang masih belum mengenali beliau bolehlah terjah blog beliau di {SINI}#Pray4MH370


Perang tweet #SBB2014


Majlis dimulakan dengan ucapan dari Pengasas Denaihati.comTuan Haji Amir Hassan. Walaupun tak dapat bergambar bersama beliau, kenit sangat berbesar hati dapat join event dari Denaihati ini buat pertama kalinya. Banyak ilmu yang kenit dapat di sini sepanjang sehari bersama blogger-blogger otai ni. #Pray4MH370

Udah le tu, jom tengok apa yang kenit makan!


kuih muih & jelly

tea or coffee anyone?

healthy eating

cakes & desserts

Haaaa! kesukaan ramai ... kambing panggang!

No diet on that day. Ah! selama ni pun memang tak pernah yang diet pon! #Pray4MH370

grilled-lamb with black pepper sauce bersama
otak-otak. Mengancam!

nasi goreng cina kot? drummet dia sedap!
Yang putih tu sandwich keju

Tauhu sumbat, saje amik 3 ketoi ingat nak
menghadap la pas solat kan.
Tetiba waiter tu kasi sapu bersih atas
meja! Grrrr~

mana leh tinggal ni hehe

Disebabkan dia kecik, maka kenit berani amik sekali
banyak camni. Baru syok makan!

Seorang demi seorang blogger naik ke atas pentas bercerita dan berkongsi pengalaman dan kemahiran masing-masing dalam mengendalikan blog sendiri. Cabaran berblogging itu sentiasa ada, dengan nak maintain pembacanya, dengan kita nak kena selidiki dulu apa yang kita nak kongsikan dengan pembaca dan bermacam lagi tips berguna lain yang kami dapat hari tu. Terima kasih pada otai-otai yang sudi melimpahkan ilmu mereka kepada kami :). #Pray4MH370



Maaflah, kebanyakan gambar di atas pentas semuanya agak menyereng pasal aku amik dari tempat duduk sendiri je. Berat pulak punggung ni nak ke depan pentas tu hehehe. Perkongsian ilmu dari 3 blogger ternama di atas iaitu, saudara Zarul dari www.zarulumbrella.comKak Red dari www.redmummy.com dan blogger makanan, saudara Hazman dari www.hazmanfadzil.com#Pray4MH370



Lepas solat Zuhur dan kakiku kembali melangkah masuk ke dalam majlis, masa inilah saudara Hilal mengumumkan satu tragedi di mana kapal terbang MH370 yang membawa 239 penumpang dan anak kapal tetiba hilang dari radar dan sehingga kini masih belum ditemui. Suasana hingar dan bising senyap seketika dengan pengumuman tersebut. Ya Allah, berikanlah petunjuk kepada kami dan keluarga mangsa-mangsa yang terlibat agar dapat dipertemukan semula dengan ahli keluarga mereka aaminn. #Pray4MH370



Walaupun tak dapat bergambar dengan Duta Ephyra aritu, tak jadi hal! Aku sempat berselfie dengan diaorg dari tempat duduk sendiri hehehe. #Pray4MH370

Selain perkongsian ilmu dari blogger-blogger otai aritu, saat yang ditunggu-tunggu oleh kami semua adalah pengumuman nama untuk cabutan bertuah. Bertuahnya diaorg yang dapat bawa balik iPhone 5S, iPhone 5C, iPad mini dan seumpamanya! Aku? lagi tak mengharap! tapi alhamdulillah tengah dok godek-godek handphone yang nak habis bateri, tetiba namaku tertera di paparan skrin sebagai pemenang hadiah dari Motorola. Weeeehu! #Pray4MH370

Alhamdulillah

Tambah menarik bila hadiah tersebut disampaikan sendiri oleh pengasas Sendayu Tinggi, Pn Rozita Ibrahim di atas pentas. Tak tahulah diaorg ada amik gambar kami ke tak, tapi tak lama lepas tu aku beranikan diri mendekati beliau dan meminta izin untuk bergambar bersama beliau. #Pray4MH370

Sweetttt!

She's very humble, very soft spoken dan senyum je bila cakap ngan orang. Bila dia tanya," awak blogger juga ye?", aku hanya mampu senyum dan jawab "ya" aje, sebab tetiba lidahku kelu nak jawab panjang-panjang hehe. Spoil la lidah ni! Memang rasa nak borak je ngan dia masa tu, tapi jantung dapdupdapdup! Senyum je laaaaa :) #Pray4MH370

Sebelum balik, ada gambar sikit yang dapatku kumpulkan sebagai kenangan manis di SBB2014.#Pray4MH370


Ni la gambar paling elok pun. Yang lain bergoyang habis waiter tu buat! hehe. Tangan kurang seni namanya tu ekekeke. Kat meja no.1 ni, ada dua orang pempuan je, aku ngan kak ayu :). #Pray4MH370

Then, masa nak balik terserempak ngan Uncle Gedek di luar dewan. Macam kenal je Uncle ni ngan aku hahaha. Takpe la Uncle, papehal kita bergambo dulu yek. #Pray4MH370


Uncle kata "jangan senyum ye", ok la aku tak senyum, aku buat mulut itik gituuuuu hahahaha. Hodoh sungguh!!! T__T #Pray4MH370

Tak boleh la Uncle! nak kena senyum gak! haha

With Farah Bubblynotes. Finally!
(^_^)

Sekitar majlis #SBB2014....










Kredit : iluvtour.com

Alhamdulillah, majlis Sepetang Bersama Blogger 2014 a.k.a #SBB2014 akhirnya melabuhkan tirainya lebih kurang jam 5 petang. Memang happening dan havoc #SBB2014 aritu, sangat seronok dan puas hati rata-rata yang hadir. Yang menang bertambah berseri wajah masing-masing hehe. #Pray4MH370

Tengokla gambar ramai-ramai kat atas ni, tak perasan aku kak Red duk belakang aku muahahaha! Sorry kak Red, excited gilos den nak bergambo masa tu. Tak perasan kak Red di belakangku hehehe. Terima kasih atas layanan baik dari penganjur dan terima kasih pada Denaihati yang berjaya mengumpulkan kami para bloggers di sini. Terima kasih pada sponsor-sponsor hadiah yang sangat bermurah hati! #Pray4MH370

Maaf seandainya ada yang aku tak tegur, atau sekadar senyum dari jauh. Harap kita dapat bertemu di tahun akan datang insyaAllah. Yang penting terima kasih ya Allah (^_^) #Pray4MH370


Selfie duluuu! muka kepenatan hehe


Rezeki menang hadiah di #SBB2014

-THE END-

54 comments:

  1. tahniah kak..byk dpt hadiah..seronoknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dik, rezeki hari tu hehe. Apepun, majlis SBB2014 memang gempak habis! (^_^)

      Delete
  2. Wah bestnya kenit!!!! mmg havoc habis la...kalau la ada lagi event camgini next year wajib kena join nie..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear, nanti akan datang wajib Farah join sekali. Boleh kita berkenalan lebih rapat lagi hehee :D

      Delete
  3. Assalammualaikum...kenit,

    Alahamdulilah best dapat gi event macam nie.. kan. Sedih tak dapat gi hehehe.. ada aral kan. ..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam mselim,

      Alhamdulillah memang berbaloi dengan bayaran hanya RM20. Ilmu dapat, kawan dapat, makan dapat, hadiah dapat, peluang meluaskan network sendiri pun dapat! Takpela mselim, mungkin next round mselim boleh join kan (^_^)

      Delete
  4. seronok tengok para blogger update pasal nie..Insyallah..cekalkan hati nak gi taon depan...nak jumpa kenit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeszzaaaa! itulah semangat yang kenit nak dengar hehe (^_^).

      Delete
  5. eh eh kenit ada terselit plak gambar iolsss... but then seriously happy got the opportunity to meet up with you... finally... lepas ni kita keluar lepak pulak ek??? boleh cerita panjang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure thing insyaAllah dear! memang itulah hajat kenit, tapi ntah kenapa tak sampai serunya lagi kita ni nak berjumpa ye hehehehe :D. Btw, you looked gojes that day! Tak sabar kenit nak consume ephyra ni hehe :D

      Delete
  6. Replies
    1. alhamdulillah sis, memang best dan havoc! /^_^\

      Delete
  7. Akak, saya cari akak di SBB2014. Bila nampak akak naik pentas saya terus cakap, eh, Kak Kenit..pas abis event saya dok cari akak tapi tak jumpa..sedih wooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa ye ke dear, mata kaka pun melilau jugak mencari mana-mana yang akak kenal dan perasan wajahnya tapi tak ketemu hehehe. Takda rezeki kita nak jumpa dik. InsyaAllah satu hari nanti kan dear (^_^)

      Delete
    2. In Shaa Allah kak, ada rezeki kita jumpa nanti ya. Tapi nak cakap juga, akak nampak sangat muda masa kat atas pentas tu. kalau org tak tahu, mesti ingat akak tak kawin lagi. :) siyes tak tipu kak

      Delete
  8. Replies
    1. alhamdulillah rezeki awal tahun (^_^)

      Delete
  9. alhamdulillah, bestnya mama tengok korang semua.. mama tak pergi lah.. sedih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgnla sedih mama, senyum senyum k :)

      Delete
  10. Tahniah menang hadiah...ada masa kita jumpa tahun depan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih abg khai, insyaAllah :)

      Delete
  11. Mmg rejeki Hanim. Syok kan? Next year leh juin lagi. Salam ukhwah yea, hanim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syok dan havoc kak!hehe. InsyaAllah thn dpn andai ada lg, kita jumpa te kak :)

      Delete
  12. salam kenal sis, tahniah ye bertuah sungguh ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal sis,terima kasih. Sis pun ada menang jugak kan. Tahniah ye :)

      Delete
  13. bestnya. untung la dapat p.. hee. hiks.

    untuk tempahan handbouquet dan bantal felt. boleh ke link di bawah ini. =)
    http://myartcrafting.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah... seronok juga dpt jumpa kenit walaupun di akhir2 rancangan hehee.. Ralat juga sbb tak dpt snap gmbr tp tak pelah.. dpt jumpa & kenal tu pun alhamdulillah..
    Anyway.. tahniah atas kemenangan hari tu.. mmg rezeki awaklah... in shaa Allah, ada peluang, kita semua berjumpa lagi.. :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah abg khir, memang rezeki dpt bertemu. InsyaAllah andai ada peluang pasti kenit nk ketemu ramai lg :)

      Delete
  15. Replies
    1. Tu yg cepat habis baterinya tu hehe :)

      Delete
  16. Tahniah la dapat hadiah motorola tu yea.... suka dengan perwatakan Pn Rozita yang soff spoken.... InsyaALLAH ada rezeki kita jumpa lagi yea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah bro :). Terima kasih atas tips yg dikongsikan bersama aritu. InsyaAllah andai ada peluang harap kita semua dpt berkumpul bersama lagi :)

      Delete
  17. Banyak gambar...puas tengok...pengalaman baru yea kenit...akak tak dpt pergi.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st timer kenit ni kak hehe. Takpe next time akak join juga ye :D

      Delete
  18. Wahh..menang adiah ye..sayang sis tak dek rezeki masa tu.

    Sayang kita hanya bertembug seketika je kan, itupun nasib baik kenit cinonet tegur dulu..kalau tak mmg tak perasan le siapa. Thanks ya dik...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure kak. Walaupun tak sempat berborak panjang dan bergambar bersama, tapi tercapai gak hajat nak jumpa kak hanny.

      Delete
  19. waaaa..
    ini rupanyer blogger nukilan kenit.
    serius saya x tahu..
    terserempak sgt ngan akak.
    xdek rezeki nk bertegur sapa :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe takpe la shark, insyaAllah next time k :)

      Delete
  20. Assalamualaikum kenit, ehhee bestnya... murah rezeki menang hadiah kat sana... sheila singgah sambil klik tabung sini ya ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam sheila ...

      alhamdulillah, kalau tak dapat hadiah pun majlis sbb2014 tetap best hehe :D

      Delete
  21. bertuahnya akak dapat phone tu..tahniah kak..sorry kak tak sempat nak say hai..senyum je sempat..rushing time tu..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. its ok dear, masa tu pun dah nak balik kan. InsyaAllah next time hopefully dapat salam ngan fiza :D

      Delete
  22. Alhamdulillah.. Kenit diberi peluang pergi event mcm tu.. Teringin juga..tpi melihat dr jauh aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah sis, kalau suami bagi greenlight memang laju je kaki ni haha :D

      Delete
  23. majlis SBB 2014 mmg sebuah event yg hebat!!!.. Mak Dara juga kesana sayangnya takda kesempatan utk kita bertemu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. indeed true mak dara! (^_^). InsyaAllah next event kenit dapat jumpa dan salam ngan mak dara hopefully! (^_^)

      Delete
  24. bestnya kalau dapat join..
    mcmane nk join ek..

    ReplyDelete
  25. knapa muka penat mcm tak penat jer???hahahaha

    ReplyDelete

Apa kata korang?