Bila Mak Budak Jadi Budak!

Thursday, June 05, 2014


Assalamualaikum!

Cuti-cuti sekolah gini, tersangatlah boring kalau takda aktiviti nak dibuat kan. Maka, sebagai ibu kepada anak-anak yang hyperakif macam kakak & adik ni, aku kena fikirkan sesuatu untuk mengisi masa lapang mereka. 

Asyik tengok citer Frozen tu, naik jenuh aku dah! Ada lapanploh kali aku rasa diaorg dok ulang tengok citer tu, sampaikan dah boleh hafal dialog dan lagu segala! Kadang-kadang tu aku perlikan jugak lagu Frozen kemain lagi korang hafal, doa pas amik wudhu' bila nak hafal? Huh!

So, puas dah aku mikiorkan kekdah nak bagi diaorg berasa seronok dan tak boring menghadap gajet sepanjang hari, maka aku bawa diaorg gi kedai Meei Mei dan beli ini .....



Set memancing!! muahahaha. Ok tak ok tak?? Murah je ni, tap seronok jugak layan tau!




Haaaa jom belajar memancing nak? hahaha. Mainan paling murah ibu belikan tapi masih boleh bergembira dengannya. Sorang satu set ibu belikan, lagi banyak ikan lagi syok memancing! muehehehe.




Memula aku bagi kakak & adik main. Caranya macam dalam sukaneka gitu hahaha. Tapi, kitaorg main dalam umah je la, nak turun ke padang, padang mana ada dah. Padang dah jadi tempat parking keta dah. So, kita main dalam umah je la yek.

Janji enjoy!



Yeahhh kakak sekejap je dapat 'sekor' ikan dah! hehe.



Hou yeaaaa! adik dapat 'sekor' jugak. 

Ok ok, so masing-masing dah pandai memancing, bolehlah kita buat satu mini sukaneka kan hehe. Enjoy enjoy gitu, seronok seronok gitu pastu ibu boleh sambung tido! muahahaha.

Mini sukaneka ni kami bagi nama 'Jom Memancing!'

Ada video lagi uolls! tengok gelagat budak-budak & paling teruk mak budak! muehehehe.


video

video



Ohh! I'm so suck at fishing and this two video proved it! Dengan budak kecik pun aku boleh kalah muahahaha!

Batang pancing yang aku guna tu memang bermasalah, magnet takmo melekat kat muncung mulut ikan, tu yang payah nak sangkut tu hahahaha. 

Takpela, as long as they are happy ketawa gelak senyum suka hati, it's ok with mama hehe :p.

So, gitulah pesennya bila dah jadi mak-mak ni, kena jugakla sekali sekala kepala tu melayankan permainan anak-anak. Mujurlah buat dalam umah, kalau kat tempat parking kete tu, mau jiran-jiran geleng kepala segala tengok aku mengilai ketawa macam mak lampir muehehehe.


#pray4MH370

You Might Also Like

15 pengomen comel

  1. salam. wah wah.seronok mereka main pancing pancing hee :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cik itah,

      mau tak seronok, asyik menang je! hahaha :D

      Delete
  2. Bestnya... sekali sekala buat mcm nih bagus juga . Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. best jugak, seronok gak jadi budak2 sekali sekala kan hehe :D

      Delete
  3. heheheh sy nk tumpang sekaki bleh? ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha boleh boleh, tapi kena beli set pancing sendiri pastu baru leh main sesama :D

      Delete
  4. Tudia maknya pun tak mahu mengaku kalah. Ekekekekeke. Tapi itu yang membuat hubungan anak dengan mak semakin rapat.

    Ena pun suka tgok cerita frozen. dah lapanpoloh kali tengok macam anak anak akk tu, tapi still tak boring, Wkwkwkwk boleh geng dengan anak anak akk ni XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sangat ena weh, pas tengok frozen tu ena kena join diaorg berlakon balik watak puteri elsa ngan puteri ana macam dalam citer tu hahaha. Ketuk-ketuk pintu, nyanyi "nak tak bina orang saljiiiiiiii" hahaha ada berani? :D

      Delete
  5. mak pun berlari sama...haha..ok la tu leh rapat dgn anak2 kn kak

    ReplyDelete
  6. Bagus gak aktiviti mcmni yer.. boleh rapatkan lagi kasih sayang antara adik beradik..oh dengan ibu sekali...=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, letih-letih pun layan jugak la kan asalkan diaorg happy :))

      Delete
  7. http://cahayaliya.blogspot.com

    best entry akak.. anak2 pon comel dan cerdik... :) kalau sudi. follow blog saya ye..

    ReplyDelete
  8. Wahh seronok memancing cenggitu.. :)

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM