Thursday, June 19, 2014

# Cerita My Pearls # Jom Tambah Ilmu

Perkembangan Ruam Di Badan Kakak


Assalamualaikum!

Lebih kurang dua minggu lepas, aku bawa kakak ke klinik kerajaan untuk mengetahui punca penyakit kulit yang kakak alami. Sebelum tu, dah pergi dah kalau tak silap aku 12hb May, tapi doktor India tu syak kakak ni alergi je. 

So, dia bagi ubat krim tahan gatal dan suruh jaga makan serta jangan berkongsi tuala atua baju ngan adiknya buat sementara waktu.

Tapi, lama kelamaan makin terus aku tengok! Naik habis depan belakang badan dia. Dah tu terkeruk-keruk tangan tu tak reti duk diam, kesian pulak nengok. So, again we went to the clinic dan kali ni doktor muda yang check.



Aku tak pernah tengok penyakit yang sebegini. Ni 1st time dan tak sangka pulak kakak yang pecah rekodnya! hehehe. Takut pun ada, risau pun ada. Ye la, kita dah jaga sehabis baik anak-anak kita, tapi kalau sakit tu nak datang, ia akan datang tanpa diundang.

So, aku punya seriau depan doktor tu, sampaikan aku offer doktor tu amik darah kakak dan buat ujikaji. 

Tapi, alhamdulillah mujurlah kondisi kakak tidak serius. Memang tak serius pun! Buat seriau aku je! Ruam kulit yang kakak alami ni dipanggil PITYRIASIS ROSEA. Haaaa susah bebenau nak menyebutnya hehe tapi takpe aku kongsikan info tentang ruam kulit ini untuk tatapan dan rujukan pada ibubapa dan bakal2 ibubapa di luar sana.

So, next time korang jangan panik macam yang aku panik ni hehe. Tapi, kalau korang perasan kelainan pada kulit anak korang cepat2lah gi jumpa doktor ye. Tanya apa yang korang nak tanya jangan dok angguk je depan doktor.




So, sekarang kulit kakak dah back to normal. Tabah dia menahan menggaru hehehe. Tang belakang tak sampai nak garu takpela hehehe. Tapi, overall depan belakang badan kakak dah no more Pityriasis Rosea! Alhamdulillah ....

Bila ruam ni baik sepenuhnya??

Cun cunnnnn habis cuti sekolah hari tu! hehehe. Tapi, sepanjang seminggu awal tu memang teruk naiknya la. Pastu surut sikit demi sikit.

Ada pantang tak??

Takda, aku bagi kakak makan cam biasa. 1st doktor kata suruh jaga makan dan pakaian. 2nd doktor kata tak perlu risau pasal ini BUKAN ALERGI/ALAHAN YANG DISEBABKAN DARI FAKTOR LUAR.

So, kita bedal je selagi mampu! hehehe.

Ada ubat tak??

Nak tahu kaluuuuu korang pi baca entri aku  pasal Pityriasis Rosea tu. Nanti korang tau (^_^)

So, yang penting if korang come accross this kind of skin disease on you children or on your loved ones, jangan panik! Gi jumpa doktor, dapatkan khidmat nasihat dan do a little bit of reasearch on it ok. 


Nota : Semalam time aku nak gosok baju sekolah anak-anak, sambil tu godek FB kat smartphone ni, terkejut dan tergamam aku baca status2 kengkawan tentang pulangnya rakan blogger yang dikasihi ramai, kak Syuhada Baharuddin ke rahmatullah. Hurmm aku baru je buat entri doa buat bloggers 2 hari lepas untuk arwah, tapi Allah lebih menyayanginya. Salam takziah buat keluarga arwah, dan marilah kita sedekahkan al-fatihah untuk arwah kak Syuhada.

Masa kita juga akan tiba, cuma masa membezakannya. Persiapkan diri, cukupkan bekalan untuk akhirat. Sungguh kematian itu sangat dekat ....



12 comments:

  1. alfatihah...n thanks for info kakak... :) salam perkenalan

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah ruam kakak dah sembuh yer... Lama juga yer Hanim...

    ReplyDelete
  3. sy kalo ank nek2 gatal mmg risau gk huhu

    ReplyDelete
  4. ouh. bkan alergi la ye kak..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah.. pulih juga.
    Al Fatihah buat blogger Syuhada.. Al Fatihah... aamiin.

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah...nasib baik la sembut cepat.
    al-fatihah untuk syu...

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah kakak dh ok...kesian dia kan...alfatihah. .sgt2 rasa kehilangan...

    ReplyDelete

Apa kata korang?