Tuesday, December 09, 2014

# Cerita My Pearls # Family Time

Ke KidZania Ke Kita !


Assalamualaikum!





Akhirnyaaa ... second wishlist kakak dan adik tercapai jua. First, dah sampai Legoland ... kali ni ke KidZania pula. Alhamdulillah ... rezeki anak-anak nak merasa bermain dan bergembira di cuti sekolah ni. Kami pergi hari Sabtu petang .... selesai je KL Kids Festival, kami berkejar ke The Curve pulak.




Semangat nak main dalam KidZania ... mata adik lebam tak cukup tido pun takpe ye dik janji dapat gi main hehe. 

Sebenarnya ada dua sesi nak main dalam KidZania ni. Sesi pertama waktu pagi start kul 10am-3pm. Kami pi sesi kedua start dari kul 4pm-9pm ... tapi tak main sampai malam pun sebab nak kejar solat Maghrib. 

Kul 3pm kami dah terpacak beratur untuk masuk hehe.




Sebelum masuk kena pakai bracelet khas KidZania dulu.




Ramainya orang baq ang! Kami sampai kul 3pm terus masuk barisan ... takut berbaris kat belakang sekali hehe. 




Yeaaa! kami dah ready nak main ...!




Sebelum masuk setiap kanak-kanak akan diberikan 'cek' KidZania untuk dicashoutkan menjadi duit Kidzo. Kira cam ko nak main satu-satu game tu, ada yang kena bayar so, inilah gunanya duit Kidzo ni. 




Kemain dua beradik ni ngan 'duit' Kidzo masing-masing. Sempat lagi kakak 'peace' atas kepala adik ... hahaha. Kakak ingat adik tak nampak ye .... :p




First, diaorg nak jadi polis! Hahahaha cer tengok adik .... balas dendam nampak! 




Ni aku amik dari luar tingkap. Tak tahu la ape yang terjadi kat dalam tu hehe. 





Dah habis buat task, amik gambar sorang-sorang. Nanti boleh pergi kat kaunter gambar untuk print sebagai kenang-kenangan. Ni mujur aku amik sendiri dari luar 'balai polis' hehe.




Kemudian, kami ke Jadi Batek di tingkat atas. Kat bawah tu penuh ngan budak-budak ... kami naik pening tak tahu nak main apa. Kami naik atas tengok ada tempat yang boleh relax-relax dan tak sesak ngan budak-budak.




Hahaha Pak jelan malu-malu pulak! Ikutkan aje la ye bang ... nak enjoy ngan anak-anak kena la camni hehe.




Excited! tak sabar nak mewarna cantik-cantik macam contoh batek kat belakang kitaorg ni. 




Tak tau la naper Mira cukup suka senyum ngan mata kecik camtu hehe.




Dah start! tekun masing-masing mewarnakan printed-cloth ni. Dalam bilik ni ada dua meja je ... meja depan kami, family tu dah habis masa kami baru nak start. So, memang tenang dan sejuk je rasa dalam bilik ni. Relax serelaxnye ....!

Kakak dan adik bab mewarna memang diaorg cukup suka!




This is mine .... kasi intro sikit hehehe :D




Adik kalau tak kacau kakak tak sah. Tapi dia yang siap dulu dari kami semua hehehe. 





Kakak khusyuk mewarna ... adik kat belakang tak reti duk diam ke hulu ke hilir!




Ececeh .... kemain lagi sorang ni hehehe. Khusyuk gak tu .... siap anak puji lagi ayah punye batik cantik la. Kembang lagi hidung tu hehehe :D




Haaaa ni iolss punye! hehe cantik tak? Siap untuk dikeringkan. 




My batik! so proud of myself ....hehe.




Adik punye siap dulu ... boleh tahan ye dik.




Kakak punye hasil seni .... well done my girl! ^^

Kain tu tadi dikeringkan kemudian diletakkan dalam plastik dan kami boleh bawa balik! Yeaaaa ...! Memang best Jadi Batek ni ...^^




Kemudian kami turun balik ... kakak nak naik kereta. Tunggu punye tunggu rupanya kena amik 'lesen' pulakkkk. Dah satu hal nak kena beratur ... takpela jugak since kakak dan adik teruja nak naik kereta kan. Aku ikutkan je la ....

Pergi beratur kat depan tu, rupa-rupanya kena capai ketinggian tertentu baru boleh amik lesen dan naik kereta tu. Kecewa lagi kakak dan adik ....!

Kebanyakan game dalam tu semuanya kena ikut ketinggian dan umur yang sesuai. Kakak terlepas nak buat wall climbing sebab tak cukup tinggi dan umur huhu. Takpela sayang ... kita gi main benda lain pulak ye.




Haaa kita main masak-masak nak? hehe. Jom kita buat burger ..! Marrybrown lagi ...! hehe




Sebelum nak buat burger kena tonton video dulu. Kakak dan adik bukan tengok sangat ... mata masing-masing melilau usha barang-barang dalam 'dapur' tu hehehe.





Cara-cara nak buat burger ... kakak tu tunjukkan dulu pastu baru buat sendiri.






Dah siap burger!




Dah siap boleh bungkus burger masing-masing. Yang bestnye burger tu boleh bawa balik hahaha.




Keluar dari Marrybrown cari tempat duduk terus dua beradik ni makan burger masing-masing hehe. 




Last, kakak masuk 'bank' CIMB. Kali ni kakak main sorang-sorang ... adik dah surrender penat tengok dari luar je huhu.




Gi amik barang ...




Dah lengkap semua task, balik semula ke HQ dan lapor diri pada ketua hehe. Untuk game ni, kakak dapat 'gaji' ... 10 Kidzo .... jadik leeeeee :p

Itulah antara game yang sempat kakak dan adik main kat sana. Walaupun game habis kul 9pm tapi kuar dari situ dalam kul 6 lebih sebab nak kejar Maghrib pulak. Kang sedap melayan sampai tak ingat solat .... jangan sampai begitu.

Kalau korang nak datang sini, aku rekomen korang amik sesi pertama kul 10am-3pm, tak perlu rushing nak kuar solat sebab sekali kuar takleh masuk balik dah. 

Lagi satu, kalau nak masuk KidZania seeloknya pastikan anak korang berumur 8 tahun dan ke atas dan mempunyai ketinggian yang sesuai sebab banyak game yang nak kena ukur tinggi dan umur. Tapi disebabkan kami dapat tiket free dari AirAsia hari tu, kira ok la kakak dan adik dapat juga merasa main beberapa game kat dalam ni.

Thank you AirAsia & KidZania ! ^^


12 comments:

  1. Alhamdulillah rezeki anak2.. kemain happy depa.. btw suka la contengan batik u all anak beranak.. awesome!!! =D

    ReplyDelete
  2. wah bestnya... belum pnh smpai ke kidzania ni... insyaAllah coming soon :)

    ReplyDelete
  3. seronok kakak dengan adik cuti sekolah ni...

    ReplyDelete
  4. Alahai..semua gambar tak keluar..satgi tengah malam nak mai tengok gambar pulak..ni salah satu tempat yang anak saya dok mintak nak pi..heheh...

    ReplyDelete
  5. bestnye....ape yg best sgt kt sn? teringin nk bw ank p kidzania...mahal x?

    ReplyDelete
  6. Tunggu ank dh besar sikit nk bawa juga lah...

    ReplyDelete
  7. ingat kan nak bwh anak2. tapi mengenangkan ramai org time cuti skola.
    tiket plak mahal, kalau x dpt main semua rugi la...
    so tgk la time melaka cuti nanti, kami naik kl utk kidzania :)

    ReplyDelete
  8. bestnya diaorng..kite dulu takdok pun gini

    ReplyDelete

Apa kata korang?