Thursday, February 26, 2015

# Advertorials # Bengkel

Bengkel Smart Steps Dutch Lady : Membongkar Rahsia Kebaikan Nutrisi Untuk Perkembangan Anak Anda


Assalamualaikum!


*Sticky post for 24 hours*
*Scroll down for new entry*


Kebahagiaan seorang ibu adalah melihat anak-anaknya membesar dengan sihat dan cergas. Bila dah ada anak, automatik ibubapa mesti nak kena tahu serba serbi tentang pemakanan dan kebaikan nutrisi untuk tumbesaran anak yang lengkap. 

Beberapa minggu yang lepas, aku sekeluarga berpeluang menghadiri Bengkel Smart Steps Dutch Lady bertempat di Auditorium Connexion@Nexus, Bangsar South. Bukan senang nak dapat peluang begini bertemu dengan pakar kanak-kanak dan berkongsi tips dan juga ilmu tentang kesihatan kanak-kanak.

Tambahan pulak yuran pendaftaran sangat la murah hanya RM30 ibubapa dah boleh dapat macam-macam info berkaitan pemakanan dan nutrisi yang baik untuk anak mereka. Yang tak pergi tu ... tersangat la rugi tau! hehe.




Kebanyakan ibubapa mungkin beranggapan menghadiri bengkel sebegini membosankan tapi no no no ... not this bengkel ok hehe. Memang dari start korang takkan berpeluang untuk melelapkan mata sebab setiap saat ko mesti nak dengar tips-tips dan info yang nak disampaikan oleh panel pakar.

Even kakak dan adik juga rupanya suka aktiviti sebegini, sebab dalam dewan yang besar ni pun mereka masih boleh beraktiviti. Nak tahu apa aktiviti diaorg buat dalam auditorium tu? Tungguuuuuuu :)




Jom register dulu :)



Selesai urusan pendaftaran dan sarapan pagi, semua ibubapa dipanggil masuk ke dalam auditorium. 




Tadi aku cakap anak-anak ada aktiviti masa kat dalam auditorium ni kan ... haa iniah aktivitinya! Sebelum masuk tadi, setiap kanak-kanak diberikan sehelai kertas bergambar dan set mewarna. So, nanti masa bengkel Smart Steps berlangsung, kanak-kanak ada aktiviti mereka sendiri ....takda la nak buat bising atau mengganggu kelancaran bengkel nanti hehe. 

Faham-faham je la ... nak handle budak-budak kecil untuk duduk diam setempat bukan mudah. Tapi aku tengok ibubapa yang bawa anak kecil ni sangat la penyabar orangnye hehe. Biasalah dah nama pun budak .. nak jalan sana, jalan sini. Kejap merengek nak itu ini. Kejap nangis nak susu dan sebagainya .... mujurlah dalam auditorium ni selesa dan kalau anak-anak meragam ibu atau bapa boleh bawa anak main sekejap di luar.




Apa benda Session 1 ni? Haaa kanak-kanak yang menghadiri bengkel Smart Steps ini akan menjalani aktiviti Speedsmart seperti yang aku cerita dalam entri sebelum ni. Kakak dan adik masuk dalam Session 1. Nak tahu apa itu Speedsmart? kena la baca bawah lagi :)




Bengkel dimulakan dengan pengenalan oleh panel pakar jemputan dan hasil kajian yang dijalankan oleh SEANUTS mengenai nutrisi dan perkembangan kognitif di kalangan kanak-kanak di 4 buah negara Asia Tenggara termasuklah Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam.

Menurut Prof. Dr. Poh Bee Koon, kajian SEANUTS menyatakan bahawa 1 daripada 4 kanak-kanak didapati kurang makan atau tak cukup makan. Mereka juga didapati kurang mengambil Vitamin A, zat besi & Vitamin D yang diperlukan untuk tubuh untuk tumbesaran dan perkembangan mental yang sihat. 

Tambah beliau lagi, kanak-kanak yang kurang berat badan mempunyai 2 hingga 3 kali ganda risiko IQ yang lebih rendah. Sebab itu, pemakanan yang sihat amat penting buat mereka kerana pada peringkat inilah IQ mula berkembang dan ini pastinya akan mempengaruhi perkembangan kognitif mereka.




Bagi Dr. Alvin pula, kanak-kanak mempunyai sifat ingin tahu yang sangat tinggi. Mereka ingin meneroka dan sentiasa ingin mencuba sesuatu yang baru. Ini satu perkembangan yang normal dan baik di setiap peringkat umur. Sebagai ibubapa kita digalakkan membiarkan anak-anak kita merasai dan mencuba sendiri sesuatu aktiviti untuk merangsang perkembangan mental mereka.




Untuk setiap nutrisi yang diperolehi mereka, ia akan diserap oleh tubuh yang dirangsang oleh deria. Contohnya, nutrisi yang mampu meningkatkan tahap penglihatan adalah Inositol, Taurine & vitamin A. Sebab tu kita selalu encourage anak-anak untuk makan lobak merah (carrot) sebab zat yang terkandung dalam lobak merah mampu ditukarkan kepada vitamin A yang boleh menyihatkan mata dan menerangkan penglihatan.

Prof. Dr. Koh juga menekankan kepentingan pengambilan susu untuk kanak-kanak kerana pada peringkat ini tumbesaran tulang adalah yang penting untuk pembentukan fizikal yang sihat. 




Dr. Yong Junina menyatakan bahawa pemakanan mempunyai kesan kepada perkembangan mental kanak-kanak. We are what we eat. Kalau kita berikan anak-anak kita makanan yang berkhasiat, maka mereka akan membesar dengan baik dan seimbang. Tetapi jika sebaliknya, maka kesihatan dan perkembangan mereka juga akan mengalami kesan di kemudian hari.

Maksud perkembangan disini bukan sekadar fizikal dan mental, tetapi juga termasuk perkembangan emosi. Jadi, amat penting untuk kita sebagai ibubapa memastikan anak-anak kita mendapat nutrisi yang seimbang dan secukupnya untuk kesihatan fizikal, emosi dan sosial yang baik.

Ibubapa juga perlu peka pada perkembangan anak-anak kerana setiap individu itu berkembang pada kadar sendiri. Contohnya, ada anak-anak kita yang lambat bercakap tapi cepat berjalan dan sebaliknya. Namun, jika pada usia tertentu mereka masih tidak mampu berjalan atau tidak mampu bercakap, kita perlu cepat-cepat merujuk hal ini pada pakar kanak-kanak. Ingat! pengesanan awal itu lebih baik untuk anak-anak kita.




Sebagai ibubapa, kita bukan sekadar memastikan mereka mendapat nutrisi dari pemakanan seharian tetapi kita juga perlu menyokong perkembangan mental anak-anak kita. Bimbingan emosi dan kasih sayang yang tidak berbelah bagi mampu menajamkan daya pemikiran anak-anak dan membantu mereka melatih diri mereka untuk lebih ingin tahu tentang persekitaran dan kreatif!




Di akhir forum, semua peserta bengkel dibawa ke sesi Speed Smart di mana aktiviti ini akan mengajar anak-anak kita bagaimana untuk lebih fokus melakukan sesuatu aktiviti dalam masa yang singkat. Ianya menguji tahap kelancaran, kepantasan, dan ketepatan hasil yang diperolehi. Kat rumah pun kita boleh praktikkan aktiviti sebegini dengan anak-anak. Memang  fun  habis!




Adik memang suka bola! So, bila dia nampak ada bola kecil berwarna warni dia terus serbu sini hehe. Macam mana Speed Smart ni yek? Ok, macam game yang Mira main ni, dia kena ambil bola yang sama warna dengan bakul dan masukkan bola ke dalam bakul tu. Speed Smart macam yang aku cakap tadi, kena pantas dan tepat so bila sis tu kata masukkan bola dalam bakulnya dalam 10 saat, Mira kena masukkan bola yang sama warna ke dalam bakul sebanyak yang boleh dalam masa 10 saat! haha.




Yang kakak pulak suka kat mainan lego. So, gamenya kakak kena amik lego berwarna hijau sebanyak yang boleh dalam masa 10 saat! haha. Nak tengok video dia? :D







Sebelum balik, aku sempat tarik tangan Mia Sara untuk bergambar bersama kakak dan adik hehe. Kakak dan adik kemain tanya mana kak Mia Sara, tapi bila Mia berdiri sebelah kelu lidah kakak berbicara! haha. Kemain korang kena peluk ngan Mia yek.



Ibu pun nak jugakkkkkk! :p


Terima kasih Dutch Lady kerana memberi kami peluang untuk menimba ilmu yang sangat berguna pada hari tu. Pengalaman dan ilmu yang diperolehi akan dimanfaatkan untuk kepentingan kesihatan anak-anak tersayang. 


5 comments:

  1. Ena dari kecil memang prefer dutch lady even guna susu tepungnya. Rasanya memang sedap dan terbaiklah

    ReplyDelete
  2. Bagus bengkel macam ni.. memberi pendedahan kepada ibu bapa tentang pemakanan anak-anak supaya mereka dibesaran dengan nutrisi yang secukupnya

    ReplyDelete
  3. Seronoknya.. Banyak ilmudan pengalaman ditimba..

    ReplyDelete
  4. Kami pun bereksperimen bagi FM kat baby kami since 1 bulan lagi. Wife bukannya taknak BF tapi BM semakin merundum. 1st time bagi FM S26, then wife bagi Karihome. Baby kami kdg2 minum tak abis membazir FM, baby prefer BM mama dia lagi. Kat umah pengasuh, baby kami pun kurang nak minum FM. Kami pun tukar ke Dutch Baby, senang nak maintain harga pun lebih murah dan jimat. Baby pun boleh terima Dutch Baby. Beli kat Speedmart bawah RM 30 untuk 1 kg. Survey kat 11street dengan kupon RM 50.90 untuk 2 pack x 1 kg dengan guna kupon diskaun dan kupon shipping. Lebih jimat dan berbaloi.

    ReplyDelete

Apa kata korang?