Wednesday, May 18, 2016

# Informasi Dan Tips # Kids

Risiko Yang Perlu Ibubapa Tahu Ketika Anak Melayari Internet!


Assalamualaikum!


Di zaman teknologi alam siber yang berkembang maju ni, kanak-kanak dan gajet memang tak dapat dipisahkan! Aku sebagai ibu juga kadang-kadang risau kalau anak-anak terlalu banyak menghabiskan masa bersama gajet dan melayari video di internet.

Contohnya Hazwani, yang memang dah pandai melayari video kesukaannya di Youtube. Dia tengok kita buat sekali je, lepas tu dia dah pandai tekan sendiri dah! Nak tengok apa, di mana semua dia tahu. Yang Mira pun sama, dah reti cari sendiri video tanpa bantuan aku atau kakaknya! Huh .. cepat sungguh budak-budak ni belajar ye ...




Tapi, ada ketikanya akan terjumpa satu dua iklan yang tak sepatutnya terpampang di situ! Kalau dulu, aku boleh duduk bersama dengan diaorang dan pantau apa yang boleh ditonton dan yang tak boleh ditonton. Sampai kan ada masanya, bila iklan 'macam tu' keluar je aku terus tekup skrin iPad dengan tangan! Bila diaorang tanya kenapa ibu tutup dengan tangan, aku jawab iklan tak elok ... jangan tengok tau hehe ...

Tapi takkanla sehari suntuk korang nak tekup tangan setiap kali diaorang tukar video kartun tu kan hahaha. Nampaknya aku kenala guna alternatif lain untuk melindungi mereka ...




Ada hari tu aku terbaca kat blog kak Izwa yang rupanya mempunyai pengalaman yang sama macam aku! Dan dia syorkan ibubapa untuk download aplikasi Salam Browser sebagai alternatif untuk mengawal kemasukan iklan-iklan yang tak diingini!

Menarik ni! :)


SALAM BROWSER

Pelayar web islamik Salam dipacu teknologi Chromium dengan pelbagai ciri khas yang melindungi pengalaman internet agar lebih selamat dan bebas-spam. Menariknya, SALAM BROWSER ini yang berkonsepkan islamik turut menerapkan aspek menghormati adab ketika melayari internet. 



Walaupun SALAM BROWSER masih di dalam fasa BETA dan di peringkat ujian, namun ciri-ciri dan kemampuannya membuatkan aku tertarik untuk download aplikasi ini! 

Antaranya, ia memberi amaran terhadap laman web yang mengandungi unsur maksiat, perjudian, pornografi dan lain-lain yang memudaratkan. Selain tu, ia melindungi komuniti Salam daripada kandungan tidak sihat dengan sekali klik aje. Kemudian, maklumat yang disenarai hitam akan dikongsi dengan pengguna-pengguna Salam yang lain untuk kebaikan bersama.

Lagi satu dengan aplikasi SALAM BROWSER ni, keputusan enjin carian ditapis terlebih dahulu supaya tiada maklumat yang berunsur maksiat atau pornografi dapat diakses oleh anak-anak kita.





Amacam, senang tak? Lepas ni aku tak perlu pening-pening nak tekup skrin iPad dengan tangan dah, sebab SALAM BROWSER boleh lindungi anak-anak aku dengan cara yang lebih efisien dan mudah!

Nak downloadnya pun senang, korang boleh klik je MUAT TURUN SALAM BROWSER dan ikuti langkah yang diberi. 



Kalau korang prihatin tentang anak-anak, silalah download aplikasi SALAM BROWSER ni ye. Kerja korang pun senang tak perlu nak risau nak biarkan anak-anak melayari internet tanpa pemantauan orang dewasa. Bila korang dah download dan cuba aplikasi ini, jika ada sebarang komen atau maklumbalas boleh kemukakan pada pihak SALAM BROWSER

Selamat mendownload dan selamat melayari internet! ^^


11 comments:

  1. betul tu sis, zaman sekarang semua aktiviti anak-anak kita kena pantau.

    ReplyDelete
  2. bagus ni.. at least kita dpt tapis web² yg tidak bagus utk anak² tgk..

    ReplyDelete
  3. Bagusnya apps tu. Boleh lah download. Adik pun sama dah power dengan youtube ni

    ReplyDelete
  4. setakat ni ank sy x reti buka jika sy bg tab tnp. smbungn iinternet.... tunggu dh besar sikit tak. tahu lakn

    ReplyDelete
  5. Betul..budak2 sekarang..tengok kita buat sekali je, terus cekap dorang sendiri buat kalau nak tukar2 tengok kartun kat tab tu..haih..geram je kadang tu..

    ReplyDelete
  6. baguslah ada camni, mmg risau anak anak tertengok benda yang tak sepatutnya tengok

    ReplyDelete
  7. menarik ni.
    aida nak suh mr.asben tgk la salam ni.
    anak2 kekadang dok layan tab. takut juga kalu terkeluar benda yg x sepatutnyer...

    ReplyDelete
  8. Benda ni pun untuk orang besar pun bagus.. Tak suka tetiba nampak iklan yg melucas atau something yg ada kaitan dengan benda yg haram seperti arak, rokok.. boleh guna ni

    ReplyDelete
  9. Sangat menarik..nnt kak lya pon nak godek2 jugak pasal ni..tq nim ..

    ReplyDelete

Apa kata korang?