Thursday, June 09, 2016

# Makanan # Ramadhan

Lauk Ramadan - Resipi Mudah Sambal Telur


Assalamualaikum!


Alhamdulillah dah masuk hari ke-4 kita berpuasa. Dah ada idea nak masak apa untuk berbuka dan bersahur kang? Bagi yang suka lauk simple menggunakan bahan yang memang dah sedia ada di dapur, mungkin boleh cuba masak lauk ni. Anehnya, bukan aku yang masak lauk ni tapi disebabkan kesedapannya sehingga menjilat pinggan, maka rugila tak share sini hehe ....

Tak kira la sahur ke berbuka ke, aku lebih suka makan yang simple simple aje sekarang ni. Kadang-kadang sahur pun aku tak makan nasi, aku buat roti benjo je. Anyway, Pak Jelan dah lama tak masuk dapur. So hari tu, tergerak pulak dia nak memasak di dapur. Baguslah ... di bulan Ramadan yang mulia ni suami kena banyak masuk dapur tolong isteri masak sediakan makanan. Lepas tu kena tolong basuh pinggan, baru lah isteri bertambah sayang ... hikhikhik!




Sambal Telur

Bahan-bahan :

2 biji bawang kecil
2 biji bawang putih
2 biji telur
cili kisar (agak-agakla banyak mana korang nak)
sedikit air asam jawa
sedikit minyak masak
garam secukup rasa

Caranya :

1. Mula-mula tumbuk bawang kecil dan putih bersama dalam lesung batu. Pastu masukkan cili kisar dan golek lesung tu bersama dengan bawang yang ditumbuk tadi.

2. Panaskan kuali dan letak sedikit minyak masak. Masukkan campuran cili kisar dan bawang yang ditumbuk tadi dan tumis sehingga naik minyak. Gaulkan ia dalam api sederhana.

3. Pecahkan telur dalam kuali dan kacau perlahan-lahan bersama dengan sambal tadi. Jangan kacau laju sangat, nanti telur tu jadi tak 'cantik' pulak. 

4. Letak air asam jawa sikit dan garam secukup rasa. Kacau untuk beberapa ketika dan kemudian padamkan api. Siap untuk dhidang!

Alhamdulillah .... marveles sambal telur ni! Boleh tahan air tangan suami ye :D Menambah-nambah makan ngan nasi putih panas panas. Nak lagi sedap boleh tambah kentang. Boleh juga cicah dengan murtabak ke atau cucuq udang ke atau sapu kat roti macam tu je! Mudah sangat, korang boleh masak pagi nak sahur tu jugak hehe. 

Selamat mencuba! ^^

2 comments:

Apa kata korang?