Ayam Masala Cuping

Tuesday, November 15, 2016


Assalamualaikum!


Hai awak awak semua, masak apa tengah hari ni? Dah ada idea nak masak ape? Kalau takda meh la kita nak kongsi resepi ayam simple mimple punya! Yang bujang, yang dah berkahwin confirm insyaAllah boleh sukses kalau ikut resepi ni haha :D

Ayam Masala Cuping? Pernah dengar? ayam masala tu pernah dengar kan, tapi tang cuping tu tak pernah lagi dak hahaha. Sebenaqnya, resepi yang aku nak kongsikan kali ni bukanlah hasil air tanganku tapi hasil dari air tangan suamikuuuuuu haha.




Tengoklah kalau orang lelaki memasak .. memang kebabom dia punya masakan haha. Inilah dinner kami sekeluarga malam tadi. Yang kakak dan adik ayam goreng je, yang ayam masala cuping ni lauk kami berdua ;)

Cara memasak memang simple giler! Walaupun nama dia 'masala' tapi takda letak rempah apa pun, tapi sebab tuan punya resepi kata letak la 'ayam masala cuping', maka kita ikutkan je la ye hehe.

Bahan-bahanAyam bahagian paha, bawang merah 4 ulas, bawang putih 3 ulas, cili kisar, serbuk kunyit, air asam jawa, garam, gula, minyak masak

1. Basuh ayam dengan tepung, buang lendir dan dan toskan. Lumur dengan serbuk kunyit dan sedikit garam

2. Panaskan kuali dengan minyak masak. Goreng ayam dulu sehingga kekuning-kuningan. Angkat dan alihkan ayam ke dalam pinggan

3. Potong bawang merah dan bawang putih, goreng dalam minyak tadi sehingga naik bau wangi. Masukkan cili kisar ikut sukatan korang (kalau nak pedas letak banyak sikit) dan kacau hingga pecah minyak

4. Masukkan air asam jawa dan kacau perlahan. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan perlahankan api. Masukkan ayam goreng tadi ke dalam kuali dan kacau rata

Amacam? simple kan! Tapi rasa dia sangat memuaskan hati dan perutku haha. Makan ngan nasi panas bersama lauk ni je ... alhamdulillah kenyang sampai ke Subuh hehe.

Sekali sekala suami masuk dapur ... memang 'meletop'! ^^


Selamat mencuba!


You Might Also Like

6 pengomen comel

  1. mak mertua dkna buat ngan daging.. dorang panggil 'daging masak masam' ... rasanya resepi sama jer ni..hihiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama ye .. hat tu kena tanya balik tuan punya resepi hehe :D

      Delete
  2. Bukan ker selalu sisuami masuk ke dapur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk untuk ambil air tu memang selalu kan hehe

      Delete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM