Monday, August 28, 2017

# Simpul Kasih

Tempahan Simpul Kasih Razhani untuk raya aidiladha


Assalamualaikum!


Budak dah start cuti sekolah, ramai yang amik kesempatan untuk pulang ke kampung halaman bagi merayakan Hari Raya Korban yang jatuh pada hari Sabtu ni insyaAllah. Persiapan raya? Takde persiapan sangat nye punnn, pergi kerja balik kerja, pergi meniaga balik meniaga, menyimpul menyimpul menyimpul tu la keje teman kebelakangan ni hehe.

Mula-mula ingat takmo bukak order untuk raya korban, tapi macam tak sampai hati la pulak, sebab masa raya puasa hari tu ramai yang mengadu tak dapat merasa simpul kasih gara-gara aku tutup order awal dek kerana tempahan banyak dari tempat lain.

So, kali ni aku bukak order untuk deme-deme di opis pulak. Tapi di opis je lah! Aku tak promot online, sebab bimbang tak sempat nak siapkan. Lagi pun aku bizi ngan keje, tolong cik abg aku meniaga hujung minggu. So, yang mana terdaya oleh kudratku ... aku terima la. Untuk kawan opis pun aku amik tak banyak, yang order sekilo sekilo aku boleh hadap lagi la hehe.




Cerita pasal simpul kasih ni kan, mungkin ramai yang tak tahu  aku buat berdasarkan tempahan orang. Orang tempah baru aku buat. Aku takda simpul kasih yang readymade atau yang sudah siap sebab setiap kali aku buat inti, mesti ada yang menempah. So, memang tak sempat nak peram lama inti tu. Lagi satu, aku bukan penyimpul kasih sepenuh masa. So, korang janganlah expect tempah hari ni esok terus dapat. Dalam satu minggu, aku hanya boleh amik minimum tempahan 5kg je. Selebihnya kena bawa ke minggu depan. Pendek kata, minggu ni ko order, minggu depan la dapat sebab orang lain punya order pun aku kene siapkan jugak. Kalau aku boleh selitkan order sikit-sikit tu mungkin boleh tapi kena tengok jugak kelapangannya.

Lepas tu kan, sekarang ni banyak kes order banyak tapi tak bayar deposit dulu. Aku yang baca ni pun naik trauma. Dulu hampir nak kena macam ni. Order sampai 10kg last-last dia senyap macam tu je! Sejak dari tu, aku minta deposit dulu dari pelanggan untuk 'lock-deal'. Minta maaf la kalau ada yang tak setuju dengan cara aku ni, tapi kita semua nak win-win situation kan. Harap dapat memahami keadaan penyimpul kasih kecil-kecilan seperti kami ni huhu.

So, kalau korang nak order banyak dan nak cepat silalah tempah awal seawal 3 minggu dari tarikh korang nak ok. Tempahan simpul kasih masih dibuka macam biasa ye, cuma lepas raya lah productionnye heeee

Oh, lagi satu. Mungkin harga Simpul Kasih Razhani terpaksa dinaikkan sedikit lepas raya ni. Melihatkan harga ikan sardin dan kulit popia yang melonjak naik sejak dari lepas raya puasa hari tu, membuatkan aku tercongak-congak balik betapa tidak terkawalnya harga barangan kita huhu. Tengoklah macam mana nanti ....

Selamat Hari Raya!

No comments:

Post a Comment

Apa kata korang?