ruangiklan
ruangiklan

Friday, January 05, 2018

Vandalisme takkan pernah padam!

  6 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Nama pun kemudahan awam, maksudnya kemudahan yang disediakan untuk kegunaan semua. Bukan kita sorang pakai, dah puas guna kita rosakkan! Bila orang lain nak guna dah tak boleh. Pasaipa tangan tu gatal sangat nak 'usik' barang yang bukan kepunyaan kita? Bukankah itu sudah menyusahkan orang lain yang nak guna barang tu? 


sumber : google

Mesti ramai yang dah tahu tentang perkhidmatan Obike ni kan? Kalau korang nampak basikal rupa macam ni ada tersedia di kebanyakan kawasan terutama di KL. Basikal ni memudahkan kita untuk pergi ke satu-satu tempat kalau kita teringin nak berbasikal, terutama kepada pelancong. Tapi orang awam pun boleh guna asalkan ko ada aplikasi Obike di smartphone. Download kat Play Store dan ikut arahan untuk gunakannya.

Seperti mana-mana kemudahan awam lain, kita diajar untuk menggunakannya secara berhemah dan tidak merosakkannya supaya orang lain boleh gunakan juga. Kemudahan dah ada ... kita jaga je la dan gunakannya dengan baik. Itu pun susah ke??




Tapi kalau dah rupa begini, apekejadahnyeeeee! Basikal macam ni pun orang nak rosakkan. Apa yang ko dengki sangat dengan basikal ni ha? Aku ingat baru nak guna, pergi dekat tengok jadi macam ni pulak. Langsung berjalan kaki aku ke kedai Zam! Grrrr ...

Vandalisme takkan pernah padam selagi ada tangan-tangan 'berkudis' yang berhati busuk seperti ini. Asal barang tu bukan dia punya, bila dah habis guna dia takkan kisah! Bila takda susah, bila diadakan dirosakkan pulak! Orang yang buat macam ni baik dicabut kepalanya macam mana dia cabut seat tu kan.

6 comments:

  1. Busuk hati perut betul orang yang suka merosak nie.. Dengki memanjang.. Bila tak ada kemudahan, diminta.. Bila dah diberi kemudahan, dirosakkan pula..

    ReplyDelete
  2. Kannn, ibarat satu kejayaan pada org yg suka buat vandalism ni bila tgk barang2 kat public tu rosak. T___T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  3. Betul tuh... LeYa pun taktahu lah kenapa vandalisme ni berleluasa sangat di negara kita.. Lepas ni kena denda on the spot je kalau dorang ni rosakkan harta benda awam

    ReplyDelete
  4. Ni pun sejenis penyakit mental jugak.. Dia tak boleh nak kawal perasan nak menjahanamkan harta benda tu.

    ReplyDelete
  5. Mentality kelas ke-3, negara nak maju, tapi perangai tak berubah, ada terbaca basikal nih org buang jer dalam sungai...

    ReplyDelete

Apa kata korang?

Note: only a member of this blog may post a comment.

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.