ruangiklan
ruangiklan

Wednesday, July 18, 2018

Durian kampung dan rambutan kuning


Asalamualaikum! Aduhaii ... kalau dah 'hantu' durian memanglah tak boleh tolak durian depan mata ye dak. Hilang sedikit nikmat hidup kalau tak suka makan durian tau. Macam my kenit Mira, cukup tak tahan dia dengan bau durian haha. Semalam sengaja aku duduk dekat berborak ngan dia lepas makan durian. Dia punya mengelakkkkkk kalih muka tutup hidung terus! haha. Suka nyakat budak kenit tu.




Aku tak faham kenapa ada orang tak suka durian! Why Mira why??😂 kelembutan isinya...manis dia ... kuning emas dia. Bau?? baunya cukup semerbak harum la! Kenapa Mira tak suka bau durian? It's freshy tau dak! Buah takdak bau pun Mira tak suka, buah ada bau pun Mira tak suka. Saje je kan Mira bagi alasan takmo makan buah!

Tak perlu Musang King, 101 atau durian kawen yang lain. Cukuplah durian kampung yang lemak manis dan segar baru gugur dari pokoknya. Alhamdulillah rezeki dapat makan durian dari pokok Nek Busu setelah menunggu dua puluh tahun lebih! Yesss .... dua puluh tahun plus plus ok! Ni kira buah generasi pertama ..hukhuk.

Dan kasih seorang abah yang sanggup keluar lepas Subuh gi ngendap kat pokok kot-kot ada sebiji dua buah durian yang gugur untuk dibawa balik dan simpan untuk anak-anaknya makan. So heaven!😍


berkilat isinya!

come to mamaaaaaa!

My type of durian ialah yang isinya 'berkedut-kedut' dan lembut macam ni! Aaauuwwww aku boleh hadap dia saje berbiji-biji tau! Lepas tu menggagau cari air masak hehe.


'kucing tido'


Tengah sedap menikmati kelazatan dan kemanisan berulas-ulas durian, tetiba ada orang sebut,"kucing tido ni", huhu ... rupanya durian ni ☝ dipanggil 'kucing tido' sebab posisinya macam kucing tengah tido la. Mujur dia tak cukup kucing tengah berak kan hahaha .... confirm aku luah balik isi durian tu!

Dalam masa yang sama meriah pokok Nek Busu dengan rambutan merah dan kuning. Pilihanku semestinya moktan kuning sebab isinya lebih tebal, kurang berair dan manisssss! Gigih aku ngan akak kain buah moktan guna galah. Sampai kena gigit kerengga! Tapi hasilnya .... marvelous!





Alhamdulillah syukur dapat merasa sikit sorang. Dalam family, Mira je yang tolak durian. Moktan dia makan tu pun sikit je giginya ....haihhh. Jenuh nak ajak dia makan buah. Pisang je yang dia boleh telan selama ni hehe.

Love,
Hanim

3 comments:

  1. Durian kampung juga yang terbaik.. rugi pada yang tak menyukai durian.. kikiki..

    ReplyDelete
  2. ya allah sedapnya dua buah ni, memang fav sangat!

    ReplyDelete
  3. puas dah aida makan durian.
    alhamdulillah.
    mencari manggis.
    kat family store mahal ya Allah.

    ReplyDelete

Apa kata korang?

Note: only a member of this blog may post a comment.

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.