ruangiklan
ruangiklan

Wednesday, October 17, 2018

Betulkah anak sulung suka memberontak?


Assalamualaikum! Persoalan yang hanya anak sulung boleh jawab. Tapi kalau dilihat dalam ahli keluarga ni memang yang sulung selalunya suka memberontak pun hehe. Kita anak bongsu mujur tak berapa nak aktif dalam aktiviti pemberontakan ni haha.

Anyway, anak sulung kita sejak meningkat dewasa banyak benda yang berubah tentang dia. Satu je tak berubah iaitu masih banyak tanya hehe which is good actually. Yang Mira pun sama suka banyak tanya. Kadang-kadang benda tu kita tak pernah amik tahu pun selama ni tapi bila anak tanya mesti kita kena tahu benda tu untuk jawab soalan dia tu. Haishhh ...

Back to kakak ... she's grown up now. Tak lama lagi dah darjah 6. Pemikiran dan karakternya berubah sama sekali. Dia lebih garang dan tegas ... mengenan ibunya barangkali. Ye la, macam Mira cakap, ibu ni suka marah-marah tau. Dah kalau dicakap sekali dua kali tiga kali tak melekat di hati, maunya tak dimarah!



I don't like to scold my kids. But when things got out of control and no one listens to ibu then ibu akan bertukar menjadi ibu-zila hahaha. Macam ibu selalu cakap ... tumpang ibu ada lagi ni bolehlah korang dengar ibu membebel, menasihati, bergurau senda. Besok kalau dah takda .... nak dengar bebelan siapa?

Ibu juga tak suka nak marah-marah kakak. Zaman sekarang kita bukan boleh marah sangat pun budak-budak ni. Lagi kita marah lagi diaorang buat. Kena ambil pendekatan lain. Kena slow-talk dan tanya dia. Kena explain baik dan buruknya. 

As my first born, dah tentu ibu ada high expectation pada kakak. Tipulah kalau ibu cakap ibu tak berharap apa-apa langsung dari kakak. Setiap ibu pasti nak yang terbaik dan nak anaknya buat yang terbaik dan termampu dalam apa jua bidang. Ibu berharap kakak akan tingkatkan usaha dan jadi lebih baik dari ibu dan ayah.

I wish we could be friends always ... and just so you know I love you from the bottom of my heart. I love you more than you can ever imagine and no matter how kuat ibu membebel atau tegas dengan kakak, it's just because I love you more!

Yang sebak bila tengok gambar awak masa baby,
Ibu

2 comments:

  1. sha rasa memang betul, sebagai seorang anak sulung sha selalu jugak memberontak. tambah tambah kalau apa sha nak takdapat dan adik yang dapat. walaupun dah besar masing masing tapi kalau adik dapat lebih mesti rasa nak marah marah walaupun benda kecil je

    ReplyDelete
  2. Mungkin lah saya pun nampak anak sulong saya kadang2 memberontak mungkin nak kan perhatian dari kita

    ReplyDelete

Apa kata korang?

Note: only a member of this blog may post a comment.

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.