Thursday, April 11, 2013

# Petua

Jerawat Tegar & Bawang Putih.

Assalamualaikum!~

Hari ni Kenit nak share satu petua tradisional yang berkesan untuk merawat jerawat. Bagi mereka yang suka gunakan bahan asli dari alam semulajadi, this might be the best traditional way you can follow hehe. 


So, most of the time kalu nak beli pencuci muka > pegi kat face products > cari face-cleaner section > grab one > and blah! haha. Don't even bother to take some time (like 5 minutes ke) to read at the back of the product...haiihhh! Balik umah bila time nak guna..baru la perasan.. 'For dry skin'! Aiyakkkkkkk! Ahhhh lantakla! hahaha.

Lama jugak la Kenit membiarkan kulit muka ini tidak berjaga sehingga berjaya menghasilkan minyak serba-tak-guna hehehe. Disebabkan Kenit tak pakai sebarang make-up lagi obviousla keminyakan di muka Kenit hehe. Kalau berminyak, Kenit basuh je...kalu berminyak jugak....lantaklah!

Kind of nak jadi rezeki penyelamat wang ringgit (hehe), kakak (my kakngah) Kenit proudly introduced me with her latest facial 'product'. Opkos....dia berlagak dulu la depan kiter huhu.

 "Nim, cer ko tengok muker aku...licin tak?".

"biasa je....sama je aku tengok" (tried not to impress her that quick!)

"ko tak nampak ke kulit aku sekarang dah kurang jerawat..." (sambil gosok2 pipi tembam dia tu)


(kiri)Kenot and Kenit! haha. Yang pasti idungku paling
mancugggggssssssss wahaha.

"eleh...tunggula ko datang bulan sok konpom naik balik!" (haha)

"ngok la ko!"

So, after Kenit pujuk balik dia pun menceritakan satu rahsia untuk kecutkan jerawat dengan mudah dan murah! KECUTKAN ok...jerawat mana leh hilang, nak hilang pi cari magician suruh dia hilangkan hehehe.

And, fortunately this natural ingredient is a must-have in every home (i supposed). All you need is BAWANG PUTIH (WHITE GARLIC). Dulu, kicik2 kalu tengok citer vampire, their priests akan guna white garlic untuk halau vampires tu kan hehehe. Now, we are doing the same thing...to 'halau' the jerawat haha. Only the methods are going to be different this time. (^_^)

Petuanya.....

But, first Kenit nak bagi kredit pada My Pearl (Wani) sebab jadi photographer of the day ari tu hehehe. Thank you dear.

1. Ambil seulas bawang dan kopek kulitnya. Tak kisah la nak pakai bawang putih kemerahan ke atau bawang putih saje ke asalkan bawang putih....!hehehe.





2. belah di tengah2 secara melintang, pastu racit macam ni....picit sikit untuk nampak air bawang putih tu timbul.



belah dua tau

racit melintang dan menegak...jadilah camni hehe.

3. Now are you ready? Sebelum tu, basuhla muka anda sebersih-bersihnya. Lap kering-kering tau...


perghhh! oily giler kan? letak 'goldush' pun takde kilat camni.
geram je kan tengok jerawat ni kan!
grrrrrrr~

3. Then, baca selawat ke atas Nabi s.a.w 3x sambil tonyoh bawang putih tu kat tempat yang ada jerawat tadi. PEDIH???? Elooooo no pain no gain wokeh! hehehehe. Takat pedih sikit takkan nak trauma kot! Tu la maknanya 'ubat' nak masuk la tu hehehe.



kasi tonyoh sama dia!

4. Tonyoh la kot lama maner pun. Kalau rasa tak puas buang bahagian bawang putih yang diatas tu dan racit lagi dan tonyoh lagi.

5. Ulang secara istiqomah selama 5/7 hari, insyaAllah anda akan lihat hasilnya!

6. Jerawat anda akan menjadi kering dan seterusnya meleper dan hilang tanpa kesan hitam. Paling baik buat sebelum tidur sebab masa tu kulit dalam keadaan rehat lagi cepat 'ubat' nak masuk.

7. Bau bawang di muka??? small the pieces....sok pagi tu cuci la cam biasa hehehe.

Kenit memang berpuas hati dengan kaedah bawang putih ni. Kadang2 Kenit tonyoh juga seluruh muka..bukan takat pedih, rasa gatal miang pun ada tapi pastu kita akan rasa lega! Takda kesan sampingan (kecuali bagi mereka yang ada alergic) dan kulit tidak menggelupas. Untuk yang masih single boleh cuba selalu. Tapi untuk yang dah happily married kena tanya  pasangan dulu boleh buat ke dak, kang kalu dah bau bawang putih tak lalu pulak nak cium! muahahaha.


Nota: Perkongsian di atas adalah berdasarkan pengalaman sendiri. Kesan mungkin berbeza untuk jenis kulit pada setiap individu. Ada orang kata tonyoh bawang putih akan menyebabkan kulit melecur dan terbakar. Aku sendiri buat takda pulak rasa terbakar atau melecur, cuma yang aku rasa pedih dan gatal je. Tapi lepas tu akan jadi ok semula. Sapu pada bahagian yang ada jerawat je la. Jangan pi tonyoh kat jerawat sampai berdarah! Untuk kulit aku takda kesan sampingan, tapi dah kabor dah kan KECUALI bagi mereka yang ada alergic atau kulit sensitif. Penggunaan pula mungkin tak sama, ada yang pergi penyek-penyek sebiji bawang putih pastu sapu kat muka .... ko dah kenapa??? Sapa suh letak SEBIJI terus? Ko tengok aku buat kat atas tu ... ada ke aku penyek kasi hancur pastu lumur kat muka??? 'CERDIK'! Lagi satu, aku tak tahu pulak bawang putih boleh dibuat masker atau dicampur dengan bahan lain. Tonyoh bawang putih kat jerawat pun dah pedih, ko nak buat masker letak kat muka lagi ka? Aiseyyyy .... 


7 comments:

  1. kunjungan dari teman blogger, dan tidak lupa pula menyertakan Joinnya, kalau ada waktu luang saya tunggu kunjungan dan join baliknya. Terimakasih...

    ReplyDelete
  2. http://eyrrazerra.blogspot.com/2013/04/segmen-cerita-saya-paling-ohsem-by.html

    Mari join segmen yang Eyrra buat ni... Jom menjadi pengarah filem dalam segmen Eyrra ni.. Buat entry yang ringkas n padat jalan ceritanya... Mari mari mencuba... siapa kah cerita yang paling ohsem antara-antara blogger yang join segmen Eyrra ni...

    ReplyDelete
  3. petua yg perlu di cube ni.,

    ReplyDelete
  4. salam,saya dah buat petua nie menjadi jerawat kering but still naik lagi jerawat adakah dia nak buang habis semua jerawat(bakteria kotor) nak bagi kulit licin atau kulit saya xsesuai..??saya mintak pendapat dan komen...tq..

    ReplyDelete
  5. Terimakasih atas informasinya karena saya lagi cari informasin tentang cara menghilangkan jerawat secara alami
    .

    ReplyDelete
  6. terimakasih atas informasinya gan, saya mencari informasi tetang jerawat yang selalu mengganggu penampilan wajah.
    Menghilangkan Bekas Jerawat
    .

    ReplyDelete

Apa kata korang?