Monday, April 29, 2013

# Petua

Senggugut : Apa Nak Buat?

Assalamualaikum!~


gambar hiasan

Senggugut??? Topik paling menyakitkan bagi seorang insan bergelar wanita hehehe. Pengalaman Kenit dengan senggugut umpama mimpi ngeri ditekap seterika panassss! hehe.

Kenit antara ribuan wanita yang mengalami sakit senggugut setiap kali nak datang bulan (sebelum kahwin). Hey, ada gak anak dara yang tak pernah alami sakit senggugut seumur hidupnya tau. Kenit bukan cakap pasai sakit senggugut yang mild (sederhana) tapi sakit yang kaw-kaw punya! Umpama kena berguling atas lantai 50x selama 2 jam  hahaha. 

Pengalaman Kenit sebelum kahwin dulu, setiap bulan pasti datang sakit senggugut ni. Sakitnya.....Allahurobbi! Boleh Kenit katakan yang sakit beranak tidak sesakit seperti sakit senggugut ni tau!

Memang ada cara tradisional yang boleh digunakan untuk hilangkan sakit senggugut, tapi masa tu Kenit duduk merantau negeri orang, nak cari bahan semulajadi plak susah tambah kita tak kenal mana satu mas cotek, mana satu daun dedap dan daun ati-ati. So, Kenit capai je la apa yang boleh hehe.

Macam2 Kenit lakukan untuk hilangkan sakit senggugut ni.

  • Sapu minyak gamat - berkesan tapi sekejap je.
  • Tuam perut dengan kain yang direndam dengan air panas. - lega tapi tang nak masak ayaq tu yang malaih hehe.
  • Mandi - cara ni pun berkesan jugak tapi sementara jugak.
  • Makan panadol - sebab dah penat berguling2 sakit tak kebah pun. Mungkin dengan cara menidurkan diri boleh menghilangkan sekejap rasa sakit tu hehehe.
  • Tekap perut dengan seterika panasssss - bunyi cam kejam je kan hahaha tapi, untuk Kenit cara ni ternyata berjaya menghilangkan sakit senggugut Kenit.

Tetapi, bukanlah maksudnya Kenit pi tekap seterika panas tu kat perut terus! kang tak pasal2 berlobang perut kempisku hehe. Cara yang betul ialah tuam tuala kat seterika panas 2 minit camtu, pastu tuala tu tekap kat perut. Lagi panas tuala tu, lagi 'sedap' rasanya. Rasa sakit hilang terus, silap2 boleh tertido plak.

Cara Kenit lain sedikit, agak sadis hehe. Korang kalau tak yakin jangan tiru ok! Kenit balut seterika dengan tuala tebal, pastu tinggikan volume kepanasannya sedikit..agak2 boleh tahan kat kulit. Pastu....gosok....gosok...gosok hehehe. Lega nooooooo!

Alhamdulillah, dalam sejam rasa sakit tu akan beransur hilang insyaAllah....

Bagi anda (wanita) yang masih mengalami sakit senggugut, ada satu doa yang boleh diamalkan. Mudah-mudahan amalan ini dapat membantu menghilangkan rasa sakit senggugut yang kaw-kaw punya.


sumber:fb

Mak cakap, pas kahwin dan beranak nanti hilangla rasa sakit senggugut tu. At first, Kenit tak faham....sampai sekarang pun tak faham hahaha. But, mungkin ada benarnya kan. Mungkin perubahan hormon Kenit menyebabkan senggugut tu berhenti 'menyerang'. Wallahualam~

8 comments:

  1. kak,guna iron tu bahaya kak..ahhaa.. sadisnya tips..takut saya..sya tuam dengan air panas ja..celup kain pastu letak atas perut..n minum susu panas..nnti perut sedap la..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dik, tapi time tu hanya cara ni je la yang dapat menyelamatkan akak dari terus berguling atas tilam untuk 2 jam lagi haha. Tengah sakit perut memang tak sempat la nak berjalan ke dapur masak air. Serius akak terpaksa wat gitu...tapi alhamdulillah berkesan plak tu hehehe.

      Delete
  2. Akak..cra yg akak gne tu tuala tu nk bsah ke..or kering je...?

    ReplyDelete
  3. pernah sekali dulu masa kat asrama kawan saya sampai merangkak2 jalan dalam dorm akibat senggugut.kalau nak ke toilet, berpaut kat tiang2 spjng koridor.so memang boleh imagine la betapa sakitnya senggugut ni...

    jalan2 di blog saya juga untuk info & solution berkaitan senggugut..
    http://bit.ly/1pIwwCz

    ReplyDelete
  4. heheh.. actually guna iron tu tasha selalu buat... letak tuala di tmpat sakit.. then iron.... mmg bkesan.. tapi kjap ja la...
    org cakap makan pil than sakit ni bhya gak kan...
    mcam2 dh buat... letak minyak pnas la... tpi sakit tu tetap ada...mmg kalau senggugut mmg tak boleh gi klas.. klu pksa bgrak gak mmg pgsan la... inshaa Allah... nk cba amalkan doa ni... tq kak/..

    ReplyDelete
  5. Eh, sama lah cara kita. Saya pun selalu 'iron', lapik kain. Memang sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sis kannn memang 'sedap' bila dituam begitu hehe :D

      Delete
  6. Wah.. perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih admin. tips hilangkan senggugut

    ReplyDelete

Apa kata korang?