Thursday, April 25, 2013

# Cerita My Pearls

She's Pelat In A Cute Way!

Assalamualaikum!~


Mira mempunyai tahap kepelatan yang agak kritikal suatu masa dulu. Walhal, aku dan Pak Jelan tak pernah ajar/ajuk cakap pelat dengan dia. Bila dah start tadika ni baru la dia ok sikit. Tapi, kat sekolah je, kat umah still cakap pelat sikit2.




Contohnya;

  • KAKI - dia sebut TAKI
  • KEROPOK -dia sebut PEROKOK (Seriously, aku gelak besau everytime she said that word)
  • NURSERI - dia sebut MER-SERI

There's no other way to teach her the right way to speak unless aku sendiri betulkan sebutan bahasa dia everytime we talk. Most of the time, berjaya...but when she is not in her mood habisla ko! Dia buat muncung itik tanda protes!

And kakak pulak, ada masa dia juga ajarkan adiknya. 

"bukan perokok la dik...keropok! Adik ni pelat je...!"

The next minute adik pun merajuk hahaha....

Even though i find her 'pelat'ness worrying me sometimes (masa kecik2 ni kita dengar comei la kan, nanti dah masuk sekolah acaner?), tapi aku tahu dia boleh sebut dengan betul. Mungkin cuma dia nak bermanja ngan aku kat umah je kan hehehe.

Tapi, peliknya pulak bila baca doa makan, doa tidur takda pulak ketara pelatnya. Cuma baca doa naik kenderaan tu je la ada macam 'meleret' sikit hehe. 

Another interesting thing about Mira ni ialah, dia suka tukar lirik lagu suke suki. Kalau terdengar lagu yang sedap di hawa telinganya memang syokla dia menyanyi. But dalam menyanyi tu pun dia still boleh buat lawak...!

Contohnya :
  • Hanya engkau yang tahuuuuu hanya engkau yang bisaaaaaa (Anuar Zain)
- dia nyanyi "Hanya engkau yang tauuuuuuu hanya engkau yang bisuuuuuuuu". Hah cam mana aku tak ketawa terbahak2???

  • Putih putih melatiiiii merah merah delimaaaaaa (ST12)
- dia nyanyi "Putih putih melatiiiii merah merah jambuuuuuuuu". cer tengok korang ketawa jugak ke tak.

  • Oppa Gangnam Styleeee! (PSY)
- dia nyanyi "Oppa Gangnam Strawwwww!".  T______________________T



So, memang her 'pelat'ness masih perlu diperbaiki but i just like they way she is. Memang dia capable of buat lawak jadi my life memang tak boring setakat ini haha. Seronok dikelilingi anak-anak kecil, mereka buat hidup ini jadi lebih bermotivasi dan penuh keceriaan!

10 comments:

  1. hahaha kelakar2..
    kalo mase kecik2 dulu cakap gigi jadi jigi

    ReplyDelete
  2. haha..lawak la yg ubah lirik tu..mira mmg tak ada perasaan betul..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yang takleh tahan gelak tu haha (^_^)

      Delete
  3. Hehe..comel betul...Ni tanda2 budak genius.. Xpela dia pelat drpd speech delay. At least dia brcakap kan.. :)Lama2 bila brkawan dia sndri akan betulkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ummi, mujur dia dah start sekolah bolehla cikgu ajar sebut ngan betul (^_^)

      Delete
  4. hye sis.hahhha merah merah jambu kreatif bdk comel tu.anak bongsu saya yg 6 thn still pelat nk sebut T.kaki disebut taki ..kakak di sebut tatak..dh mcm bunyi katak adeihhh.

    thn lps lg teruk...dia ikut ke kedai,saya leka beli brg2 nk msk.dia mta SHIBALLLLLL.jenuh fkr bila ms lak kami pnh beli produk ala2 jepun.then dia tjk kt rak...rupanya FISHBALLLLL!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahaha terbaekkkkk. Kalau dikenang balik memang tersengih sorang2 kita kan. Besok diaorg dah besar, kenangan inilah saja boleh dibuat tanda ingatan.

      Delete

Apa kata korang?