ruangiklan
ruangiklan

Thursday, June 20, 2013

Adakah Ia UFO?

  12 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Selama Kenit bekerja sebagai weather observer belum pernah lagi Kenit terlihat atau terjumpa atau terpandang kelibat sang UFO berlegar-legar di ruang angkasa Malaysia ni. Kul 8 malam....9 malam....10 malam...11 malam...12 tghmalam (huuuuuuu *krikk krikkk krikkk*)...kul 1 pagi...kul 2 pagi....kul 3 pagi (kacau air milo jap buat ilang ngantuk)...kul 4 pagi bla bla bla bla (penat dah taip 1 perenggan muehsss).

Bentuk UFO yang bulat dan bertingkat macam piring memang mudah diingat sumer orang. Dah kalau benda tu besar pulak pastu macam ada kabus di sekelilingnya, lagi la syok orang kata tu UFO.

Meh tengok sini...betul ke ni?






Sekali pandang macam real punye UFO. Siap ada efek lampu kat dalam 'badan' plak tu. Bentuk plak melengkung dan bulat di atas. Di tengah seakan ceper atau piring yang serupa gegelung. Kalau ditengok dari jauh memang la seghuper UFO.

Cer tengok yang ni....


Memey real bentuk UFO yang ni. Terapung-apung di atmosfera, kalau orang buta kayu (bukan korang tapi orang kat Planet matahari) mau dikatanya ni UFO ekeke. Takpe...kita jalan slow-slow...






Ooohhhh gitu kekdahnyeeee! Itu bukan UFO itu namanya awan Lentikular. Sebuttttt.....

Len-ti-kiu-ler

(sambil memuncungkan mulut)


Awan ni Kenit belajar masa training 6 bulan di jabatan tahun 2004...lama dah berjanggut tak tengok awan ni hehehe. Awan ni memang takda kat Malaysia, tu pasal kita jarang sangat tengok awan cenggini. Awan len-ti-kiu-ler (muncung mulut tuuuu!) lebih banyak terbentuk di kawasan pergunungan yang tinggi dan biasa terdapat di Rusia dan negara beriklim sejuk.

Time exam, kalau kuar soalan nyatakan nama awan seperti di atas, 99% tersenyum lebar sambil menjawab 'awan len-ti-kiu-ler' ekekeke. Tapi, time buat observation di lapangan haghamm nak nampak batang idung awan ni hehehe.

So, kalau orang tanya "eh, awan aper tu?". Jangan la gegatal memandai pi jawab, "ohhh, tulah awan UFO". Haaa meh sini Kenit nak katuk paler tu ngan lesung batu ihik ihik (katuk dari jauh je la).

So, next time orang tanya sekali lagi, "eh, awan aper tu cam ganjil je...UFO kot?". Jawablah dengan berhemah dan penuh bergaya sambil menyebut.....

"itulah awan Len-ti-kiu-ler"
 (sambil muncungkan mulut)

GOT IT??

12 comments:

  1. cantik can menarik.. Macam2 jenis awan ade cuma tak tau nama jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak lagi nama awan ni..ikut peringkat :D

      Delete
  2. wah..cantik la awan tu
    terpaksa memuncungkan mulut ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe muncung sikit je jgn lelebih sis :D

      Delete
  3. cantik awan tu...macam nak pegang plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kot tapi kena panjat gunung lu heehehe :D

      Delete
  4. Kali pertama tahu pasal awan len ti kiu ler

    ReplyDelete
  5. tergeliat lidah sebut len-ti-kiu-ler...

    ReplyDelete

Apa kata korang?

Note: only a member of this blog may post a comment.

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.