Berguna Jugak iPad Ni

Wednesday, April 30, 2014


Assalamualaikum!

Sejak iPad ni berada dalam tangan hari tu, hari pertama je masing-masing excited nak godek-godek nak explore apa yang patut. Masuk hari kedua, aahhh letak tepi dulu la, jap-jap lagi godek pulak hehe.



Inilah kali pertama aku pegang produk Apple, selalunya makan buah apple je hehe. 

Agak mencabar jugak nak setting bagai kat iPad ni ye huhu. Kami laki bini tak tahu mende tentang setting kat iPad sampaikan Pak Jelan terpaksa buat study sikit kat tenet huhu.

First, Pak Jelan kena create Apple ID sebelum boleh download apa-apa aplikasi. Aku tak tengok sangat Pak Jelan buat, sebab pening kepala tengok dia tekan tu tekan ni sampai naik pinar mata ni hehe.

Last-last, aku biarkan dia dengan iPad tu, sampai masa aku tahu mesti siap dan boleh guna! hahahaha.



Macam aku cakap tadi, kami memang tak biasa ngan produk Apple ni. Nak kena isi semua password bagai untuk masuk satu2 aplikasi. 

Dah tu, yang boleh download cuma Youtube, Facebook dan aplikasi yang Apple benarkan. Macam aplikasi WeChat, Line, Wassap dan lain2 takda dalam App Store atau dalam iTunes tu. 

Akhirnya, iPad tu duduk dalam kotak je la buat beberapa minggu. Pak Jelan busy ngan outstation, aku pulak tak berani nak godek sorang-sorang takut tertekan apa2 yang salah kang, naya iPad aku! hehe.




Hari Sabtu lepas, kakak minta nak dengar Asmaul Husna kat Youtube. Dia kata lagu Asmaul Husna tu best!

Nak dengar kat iPad katanya.

Berguna jugak iPad aku ni ye hehehe.









#pray4MH370


You Might Also Like

31 pengomen comel

  1. haha samala kak..lya pun pertama kali miliki apple ipad nie menang cabutan bertuah ari tu hihi..memang byk yg nak kena di explore..lya guna utk men game & internet je..agak mahir dah sikit2 he

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dah tu, akak ni tak reti nak menggodek yang pelik-pelik cam apple ni hehe :D

      Delete
  2. BESTLA DAH ADA IPAD..BOLEH BLOGGING PAKAI IPAD JE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooh boleh ye? hehehe. Kenit dah terbiasa blogging ngan laptop baru puas hehe :D

      Delete
  3. meh belajar dengan iolss pengguna tegar dan kental product Apple...hik hik hik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena set date sesuai untuk ber'talaqi' ngan sifu Apple camni hehehehe :D

      Delete
  4. samala kita...setakat ni belum explore lg product keluaran Apple. InsyaAllah nak serap ilmu nnt pasal product Apple..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apple ni complicated sikit la huhu :D

      Delete
  5. Akak pun buta IT jugak kenit.. kena tunggu pakar yg buatnya.. selalunya adik akak lah tempat mengadu sebab en suami akak pun buta IT..
    Seronoklah sikecik tu dapat dengar Asmaul Husna tu ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe asmaul husna feveret dia sekarang ni kak. Tu yang bersemangat nak dengar kat iPad. Mujurlah youtube boleh download hehe :D

      Delete
  6. untungnya dapat hadiah ipad kan, rezeki tu.. takpe, lama-lama godek nanti pasti terror..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak godek la jawabnya, tunggu ayahnya godek hehe :D

      Delete
  7. Walaupu akak bukan pengguna apple, tp bg akak ianya penting sebab dahh tak payah nak mengadap pc untuk up entry dan blogwalking skrg ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau blogwalking sedap sikit kak :D

      Delete
  8. sangat berguna kalau betul2 kita gunakan kan..

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum... kenit cenonit,

    anak2 dengar asmaul husna.. bagusnyer. Mudah2 an anak cepat hafal dan ingat kan..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam mselim,

      sejak dia nyanyi asmaul husna di sekolah aritu, terus jatuh cinta dengan lagu dan liriknya. balik umah minta kenit bukakan di ipad hehe :D

      Delete
  10. memang apple ipad nak masuk banyak password...akak punya pun sama banyak applikasi yang tak faham....anak2 jer yg layan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la kak, saya pun takat buka youtube, facebook dan blog je kat situ.

      Delete
  11. best guna ipad ni, Wechat pun ada sebenarnya. hehe, mula2x memang tak faham, nanti dah godek2x selalu biasalah tu. Main game memang smooth begitu juga kalau nak layan web.
    adarain.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooohh ade ke dik? tak jumpa la pulak hehe. Game? wat masa ni memang tak letak apa2 game, kang satu keje pun tak jalan haha :D

      Delete
  12. Blogging dgn ipad ni sgt2 berguna bila selalu di luar.. klukat rumah pun best juga berbw smbilbaring2 guna ipad atau tab.. tp mmg berblogging lebih puas kat lappy & pc.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye abg khir, kita ni dah biasa mengadap pc dengan jari dok atas keyboard, belum biasa lagi nak berblogging guna ipad hehe :D

      Delete
  13. iPad ni bagi kat budak2 sesuai lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul gak tu, dia lagi pandai menggodek dari kita hehe :D

      Delete
  14. Wah dah boleh guna dah ..Tahniah dapap iPad...Berguna jugak untuk kita & anak2 ..
    Lya pon jenis tak reti gak masa mula2 dapat produk Apple iPhone huhuhu jenuh duk godek2 kat MR GOOGLE .... kita dah terbiasa pakai yg sennag time kena yg APPLE punya nak kena buat APPLE ID la apa la nak kena daftar la plak huhuhu ...
    Sungguh2 mencabar kesabaran ...
    Waa panjang la pulak ..
    Lya singgah kejap ..Salam 1 Rejab ..selamat bercuti ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam 1 Rejab Lya,

      guna sikit2 je baru. Nak godek dalam2 tak berani la! hehe. Banyak nau password nak kena letak huhu :D

      Delete
  15. Kena rajin godek2 kenit.. nnti lama2 okey la tue.. =D

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM