Monday, September 29, 2014

# Cerita My Pearls # Parenting & Tips

Nak Sentap Atau Terima Kenyataan?


Assalamualaikum!




Perlu ke aku sentap ngan mereka? Perlu ke aku terasa hati ngan anak-anak sendiri? Walhal, memang terasa pun hati ni bila mereka cakap begitu tapi aku harus terima kenyataan ....


buuu ... nanti ibu takyah hantar adik masuk dalam sekolah ye?

laaaa naper?

takpela ... adik nak jalan kaki masuk sekolah
 ... adik cium ibu kat kereta je k.


Mira kalau bercakap macam orang tua! Badan pun dah sama besar ngan kakak dia, sampaikan ramai yang fikir Mira tu kakak, Wani tu adik huhu. 

Hurm...

Nampaknya aku harus terima hakikat, bahawa mereka dah mula mahu berdikari dan buat semua keje sendiri. Mandi, makan, pakai baju ... cuma kadang-kadang tu kalau datang manja masing-masing memang aku la yang buatkan hehe. 

Walaupun hati ni berat nak terima kenyataan, tapi aku harus let it gooo .. let it goooooo .... haa kan dah kuar lagu Frozen! haha ni gara-gara terpengaruh dengan budak-budak ni la ni!

Kadang-kadang aku mengomel sorang dalam hati ... boleh tak kakak ngan adik ni jangan cepat sangat membesar? boleh tak?? ibu tak puas peluk cium lagi, tak puas bergurau lagi, tak puas bermain lagi ngan korang. Pejam celik pejam celik tetiba korang dah besar panjang begini! 

Tak aciiiii ....! T__T

Haihh ....


10 comments:

  1. hakikatnya memang begitu hanim, pcl dah laluinya..kini anak pcl dah jadi anak dara lagi lah ..kadang pcl macam dipinggirkan huhu...tapi pcl faham , itu hal pompuan mungkin ada yg tak perlu lelaki masuk campur..hurm.

    ReplyDelete
  2. bila macam nie kita mesti rindukan zaman mereka bayi dulu kan.yang boleh kita gomol dan peluk mereka anim,mungkin mereka ingin belajar berdikari walau kita sebagai ibu bapa belum sedia untuk anak berdikari..kekadang sentap la jugak.. :)

    ReplyDelete
  3. Ha kak..budak mmg cepat besar tampa kita ketahui..cm anak sy juga..xpuasrasanya nk peluk cium mereka sm cm masa baby dulu

    ReplyDelete
  4. xper kak, biar mereka belajar berdikari. cuma akk pantau dari jauh. Bahaya juga sekarang nih..

    ReplyDelete
  5. Loorrr camtu ea rasa dia...
    Emmm bedebar pulak nak tungu turn ni..ank sy yg sulung pun dah nk g tadika tahun dpn..yg 2nd, nov 30 ni nk 2yr.. nk stop bf..pun dah terasa2 sedih klu bulih tak nak stop till dia sendiri yg takmo...
    Cepatnye diorg besorr

    ReplyDelete
  6. Anak-anak dah besar ... makin bijak bicara, fikir pun dah makin matang dah, lebih cepat dari kita dulu.

    ReplyDelete
  7. Salam kenit. Alhmdulillah bgus jugk ana cmtu. Dia nk bdikari.

    ReplyDelete
  8. huhuhuuu...sentap mak! Tapi takpelah, fikir dari sudut yang positif jelah....biarkan anak berdikari, itu tandanya mereka dah besar dah tu :-)

    ReplyDelete
  9. Ayuni tidak berapa rapat dengan ibu Ayuni semasa kecil, tak banyak sangat kenangan yang baik dengan dia walaupun dia seorang ibu yang baik, tetapi dapat faham kenapa dia manjakan sangat anak-anak saudara Ayuni sekarang bila baca nukilan ini.

    ReplyDelete

Apa kata korang?