Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Cure & Care Service Centre (CCSC) !

Monday, March 21, 2016


Assalamualaikum!


Seperti yang pernah aku kongsikan di blog bulan lepas mengenai misi Blogger Kelab Blogger Ben Ashaari bersama Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), alhamdulillah kerjasama pertama kami dapat disempurnakan dalam program pertama KBBA bersama AADK yang berlangsung baru-baru ini di Cure & Care Service Centre (CCSC) Chow Kit, Kuala Lumpur.

Selama ni hanya baca di akhbar-akhbar je kan, tak pernah tahu dan tak mahu ambil tahu apa yang berlaku pada mereka ... kehidupan mereka ... perjuangan mereka untuk bebas dadah dan apa yang boleh kita buat untuk menerima mereka kembali dalam masyarakat ...

Di CCSC Chow Kit ini, aku melihat sendiri perjalanan proses rawatan pemulihan yang dijalankan. Aku dan rakan blogger KBBA turut diberi peluang bertemu dengan 'klien' yang datang secara sukarela setiap hari untuk mendapatkan khidmat rawatan dan pemulihan serta melihat sendiri bagaimana mereka mengurus diri sendiri dibantu oleh staf-staf CCSC.




Apa itu Cure & Care Service Centre (CCSC)?

Haaa .. memang ramai yang tak tahu kan? Takpe, nanti aku kongsikan serba sedikit info untuk korang dan moga-moga dengan perkongsian ini, kita dapat manfaat dan sebarkan pada orang lain.

  • Dikenali juga sebagai Pusat Pulih & Prihatin, sebuah institusi terbuka komuniti dan disasarkan untuk membantu semua lapisan masyarakat yang menghadapi permasalahan dadah 

  • Ditubuhkan pada 24 Januari 2011, Cure & Care Service Center (CCSC) Chow Kit di bawah kelolaan Agensi Antidadah Kebangsaan yang terletak di tengah² 'hot-spot' Kuala Lumpur ini menyediakan perkhidmatan pencegahan, rawatan & pemulihan, dan juga penguatkuasaan kawalan penggunaan najis dadah di kalangan golongan gelandangan, pekerja seks, kanak-kanak dan remaja keciciran

  • Di sini, 'klien' yang terdiri daripada 'active-user' ataupun yang sedang dalam pemulihan, mendapatkan rawatan kawalan dadah methadone, nasihat perubatan, dan juga sebagai tempat mereka membersihkan diri, makan dan berehat, secara 'day-care'. CCSC Chow Kit dirasmikan oleh Dato' Seri Hisyamuddin Tun Hussein tanggal 13 Mei 2011

  • Selain CCSC Chow Kit, terdapat 4 buah CCSC lagi yang beroperasi di sekitar Kuala Lumpur iaitu :
    1. CCSC Maluri
    2. CCSC Kerinchi
    3. CCSC Desa Rejang dan 
    4. CCSC Samping


  • CCSC Chow Kit mempunyai seramai 1762 'klien' berdaftar, dan mereka berumur antara 35 hingga 68 tahun

  • CCSC juga mempunyai doktor dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang memberi khidmat rawatan dan pemulihan bagi membantu 'klien' mengatasi masalah dadah



Untuk pengetahuan korang, Chow Kit merupakan kawasan 'hot-spot' yang pernah dikaitkan dengan penagih dadah dan beberapa kes jenayah lain. Namun, sejak penubuhan CCSC Chow Kit, keadaan telah berubah dan mereka yang berkenaan mendapat perhatian yang sewajarnya dari pihak AADK & CCSC.





Menurut Puan Hamsiah yang bertugas sebagai Penyelaras di sini, selain bertindak sebagai pusat khidmat untuk golongan yang menghadapi masalah dadah, CCSC Chow Kit menjadi pusat day-care kepada 'klien'. 'Klien' yang berdaftar dengan mereka akan datang ke sini setiap hari seawal pagi untuk mendapatkan khidmat rawatan, makanan dan pengurusan diri. 

'klien' yang datang ke CCSC diberikan rawatan kawalan dadah methadone dan nasihat perubatan dari doktor. Dan pemberian methadone adalah untuk 'klien' yang menghadapi masalah penagihan dadah jenis opiat seperti heroin.

Dos yang diberikan kebiasaanya adalah 55mg setiap kali rawatan, namun ia berbeza bagi setiap individu mengikut tahap ketahanan mereka melawan ketagihan. Dan, methadone ini tidak boleh digunakan sendiri .. perlu ada pengawasan dari doktor yang berdaftar dengan KKM dan 'klien' perlu minum di hadapan doktor tersebut.




'Klien' di atas ni dah bebas dadah, dapat kerja dan berjaya kembali ke pangkuan keluarga. Tapi pengambilan methadone diteruskan untuk rawatan menstabilkan fizikal dan mental dia. Namun, dos yang lebih kecil diberikan sebab dia tidak lagi berhadapan dengan masalah ketagihan dadah.




'Klien' yang atas ni pula ialah active-user yang masih mengambil dadah. Maka, dos methadone juga tinggi dan dia perlu minum setiap hari. Jika dia masih hisap dadah lagi, maka dosnya juga akan mejadi lebih tinggi.




Di sini lah ruang tempat mereka berkumpul dan berehat selepas mendapatkan rawatan. Untuk pengetahuan korang, konsep 'open-access' atau terbuka yang diamalkan di CCSC ini membolehkan 'klien' datang secara sukarela tanpa terikat dengan sebarang syarat atau perundangan. Tujuannya supaya lebih ramai 'klien' tampil mendapatkan bantuan rawatan dan pemulihan di CCSC Chow Kit secara percuma.

CCSC juga menyediakan program berbentuk pendekatan psikosiosial seperti : 
  • Kelompok sokongan sosial 12 langkah
  • Program Kekeluargaan
  • Program Keagamaan & Kerohanian
  • Outing/Excursion
  • Sukan & Riadah





Sumbangan CCSC Chow Kit bukan sekadar membantu kumpulan sasaran ini dalam proses rawatan dan pemulihan dadah, tapi 'klien' turut diajar untuk berdikari dari bab membasuh baju sehinggalah kebersihan diri. Segala kemudahan disediakan dan mereka boleh menggunakannya setiap hari. 




Ada juga yang datang untuk merehatkan diri. Biasanya mereka ni takda tempat lain nak dituju maka disinilah mereka berkumpul samada untuk membasuh baju, mandi, makan atau berehat pada waktu siang.




Apakah CCSC berjaya memulihkan golongan yang terlibat dengan penagihan dadah? Ya ... malah ada antara mereka yang telah bebas dari najis dadah berpuluh tahun dan kini bertindak sebagai Pembimbing Rakan Sebaya di CCSC untuk membantu 'klien' lain yang sedang berjuang untuk memulihkan diri dari penyalahgunaan dadah


PERKHIDMATAN YANG DISEDIAKAN di CCSC :
  • Kaunseling dan Bimbingan
  • Kelompok Sokong Bantu
  • Pencegahan Relapse
  • Kemahiran Hidup
  • Kemudahan Sukan & Riadah
  • Khidmat Masyarakat
  • Rawatan Terapi Gantian Dadah menggunakan Methadone
  • Rujukan dan Advokasi








Secara zahirnya, dadah masih menjadi masalah kita bersama. Namun, realitinya ia masih boleh dibanteras dengan bantuan semua pihak secara aktif. Penglibatan AADK & CCSC dalam membantu golongan bermasalah dengan dadah tidak akan dapat mencapai matlamat seandainya masyarakat masih mempunyai stigma negatif terhadap golongan yang sedang dalam pemulihan ini. 

Sokongan ahli keluarga dan komuniti sangat diperlukan untuk mereka kembali berfungsi dalam masyarakat. 

Satu pengalaman terbaik yang takkan aku lupakan. Usaha AADK & CCSC telah membuka mata dan hati kami untuk memahami sekaligus mengubah persepsi kami sebelum ini tentang mereka yang bermasalah dengan dadah. Terima kasih AADK, CCSC & KBBA di atas peluang ini, moga usaha murni ini terus mendapat perhatian dan sokongan dari semua pihak.

Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari www.wecareweserve.org dan www.adk.gov.my atau lawati sendiri CCSC berhampiran korang.


"DADAH MASIH MUSUH NOMBOR SATU NEGARA"


You Might Also Like

3 pengomen comel

  1. Semoga info ni membantu mereka diluar sana.

    ReplyDelete
  2. Something new and a good effort by the government (^^)

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM