Wednesday, March 09, 2016

# Anything and Everything # Gerhana Matahari

Imej Gerhana Matahari Dari Smartphone


Assalamualaikum!


Walaupun gambar yang diambil dari henpon Motorola aku ni tak dapat nak capture imej 'sabit' pada gerhana matahari ni, tapi kejadiannya di depan mata ni pun dah cukup memadai ...




Waktu kejadian pada pukul 8.23am, di hadapan bangunan ibu pejabat aku di Petaling Jaya. Tengok dari tingkap bangunan je ni ha, tu pun pandang sekejap sekejap je sebab tak pakai spek hitam huhu ...




Macam bentuk 'UFO' pun ada gak ni ha ... tapi masa terrrrrrpandang direct tu memang ada pembentukan imej 'sabit', tapi lepas tu aku tak berani pandang lagi dah ....

Di tempat-tempat lain, ramai yang berpeluang menyaksikan fenomena gerhana matahari ini secara lebih jelas lagi menggunakan teleskop. Walaupun hanya mampu tengok dengan henpon, ok dah ni ... 



5 comments:

  1. Mmg nampak juga pandang gitu... Tapi pedih mata..

    ReplyDelete
  2. Ambil gambar pakai handphone memang tak dapat. Putus asa nak tengok tadi sebab takda filter yang sesuai.

    ReplyDelete
  3. Saya memang tak nampak apalah sebab tidur. Tapi yg peliknya, benda tuh jadi dalam mimpi

    ReplyDelete
  4. Di Indonesia yang dorang kata jelas kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah jelas .. tengok live streaming :)

      Delete

Apa kata korang?