Prestasi Kebebasan Akhbar Di Malaysia Paling Buruk!

Wednesday, January 30, 2013

Malaysia mencatat rekod paling buruk dalam Indeks Kebebasan Akhbar tahun ini – dengan menduduki tangga ke-141 daripada 179 negara –  sejak indeks tahunan itu diperkenalkan pada tahun 2002.

                         

Reporters Without Borders yang mengeluarkan indeks berkenaan antara lainnya menyebut, kedudukan buruk itu disebabkan tindakan polis ke atas perhimpunan BERSIH 3.0 pada April tahun lalu.

Malaysia mencatat kedudukan ke-141 pada 2010 dan memperbaikinya ke tangga-122 pada 2011-2012.

Ia juga menyatakan bahawa negara Bangladesh, Libra, Kyrgyzstan, Thailand, Indonesia dan Brunei mencatan kedudukan lebih baik berbanding Malaysia.

Singapura mencatat kedudukan ke-149 manakala Burma melangkaui 18 kedudukan selepas mengalami "perubahan dramatik" pada tahun lalu.-source


What happened man? How come this happened man? Nah, kajian indeks yang dijalankan ini telah menunjukkan 'senario' sebenar tahap kebebasan media akhbar di negara kita. No wonder ada yang kalah saman banyak kali huhu. Hurmmmm...maybe it is time to transform?


You Might Also Like

2 pengomen comel

  1. tak berani nak komen lebih lebih... ISA tak mansuh sepenuhnya... hahahahha

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM