Tuesday, December 31, 2013

# Cerita My Pearls # Pendaftaran Tahun 1 2014

Dari Tadika Ke Sekolah Rendah.


Assalamualaikum!~

Ya Allah, cepatnya masa berlalu! Dua tahun tinggal di KL terasa macam baru dua hari hehe. Masa mula2 sampai kat KL, kakak baru berumur 4 tahun. Umur 5 tahun register tadika di KL, umur 6 tahun tukar tadika di PJ. Alhamdulillah, sekarang kakak dah nak masuk darjah satu! Darjah satuuuuuu ..... ohhhh anakku dah besar dah .... ibu tua dah .... hehe.

Alhamdulillah, urusan pendaftaran sekolah kakak untuk kemasukan darjah satu telah pun selesai hari ini. Dari rumah lagi, kakak dah beria benar nak tengok sekolah baru dia. Tak sabar merasai pengalaman dan suasana baru belajar di sekolah baru. 


Excited nak school dah! (^_^)

Kasih seorang kakak pada adiknya ecececececeh!

Adik agak sedih jugak la sebab lepas ni tinggal dia sorang je la belajar kat tadika tu. Tahun lepas masuk sekolah berdua, tahun ni ber-satu je la hehehe.

My Precious Pearls

Kami sampai PJ dalam kul 8am gitu. Gi breakfast kat warung Pak Ayob jap, pekena nasi lemak sambil tunggu 8.30am, pastu baru gerak ke sekolah. Ibu ayahnya je yang makan pagi tu, bebudak ni excited kot sampai tak lalu nak makan hahaha.

Cam nak nangis je kak? hehe

Ibu lagi rasa nak nangis waktu ni. Cam tak percaya je anak kenit yang sulung dah nak masuk darjah satu. Dulu dia besar bantal tido tu je hehe, tak sangka cepat betul masa berlalu! T__T. Lain benar rupanya bila tengok kakak dalam pakaian uniform sekolah rendah. Nak berlinang air mata ni nengok, tapi kontrol ... kontrol ... hehehe.

Mujurla pagi tu senang nak cari parking. Parents pun tak berapa ramai yang datang, mungkin masih bercuti di kampung. 

Sempat lagi berselfie tu hehe

Sampai kat sekolah, kitaorg daftar nama kakak dulu. Lepas tu lepak kat kantin kejap sementara menunggu ketibaan parents yang lain. Sambil-sambil tu Pak Jelan isi borang apa yang patut. Kami pulak ... bergambo! hehe.




Tahun depan pembelajaran di sekolah adalah berteraskan kepada KSSR -->(google sendiri maksudnya ye), means pencapaian murid-murid akan ditentukan berdasarkan 'BAND'. Dah macam MUET pulak kenit tengok. Band 1 ni kira paling rendahlah pemahamannya tentang subjek tu. Band 6 paling bagus la dan dikategorikan sebagai 'pelajar mithali'. Perghh! advance sungguh budak-budak sekarang ni belajar ye hehe.


Taklimat oleh Guru Besar & tayang video tentang KSSR

Dah tu, kalau pelajar tu asyik dapat Band 1-3, dia akan dirujuk kepada cikgu untuk pemulihan dan pengukuhan. Kalau takda perubahan maka akan dirujuk kepada doktor kerana mungkin mempunyai masalah pembelajaran.

Pastu masalah ponteng sekolah turut diambil berat oleh cikgu-cikgu. Kalau lebih 3 hari tanpa surat/mc/sebab munasabah maka akan dikenakan 'Amaran Pertama'. Haaaa, insyaAllah kakak takda chan (peluang) nak ponteng sekolah tahun depan sebab kita gi sekolah sama-sama kan hehe. 




Parents dengar taklimat di dewan, murid-murid dibawa mengelilingi kawasan sekolah sambil ditunjukkan mana tandasnya, mana bilik kompternya, mana perpustakaanya. Last sekali, diaorg masuk kelas masing-masing. Lepas dengar taklimat. kami naik ke kelas pulak untuk bayar pendaftaran dan yuran sekolah.




Macam takda perasaan je kenit tengok kakak ni. Kenit pulak yang rasa nak nangis hehe. Seronok dan khusyuk benar dia mengaler gambo kartun tu. Dapat pula kawan baru kat sebelah tu, lagi tak pandang la dia kat kita hehe. Bagus.. bagus anak ibu tak nangis.


"Aduh! pening la aku duk tadika tu sorang-sorang pasni"

Hahaha ini budak dah mula buat muncung itik, kesian pun ada gak. Tapi, nak sekolah sama ngan kakak kenal tunggu 2 tahun lagi ye nak hehe. Bila kakak ada depan mata, asyik nak bergaduh je. Bila takda barulah nak rindu kakak la nak kakak la.


My kenit ketiduran

Alhamdulillah, urusan sekolah rendah dah settel! Tinggal tadika adik ngan sekolah rendah agama kakak je lagi! Huwaaaaa, 2 orang anak 3 buah sekolah nak kena pergi ... chaiyok!chaiyok!



19 comments:

  1. semoga jadi budak yg pandai.. huhu tak nangis lak masuk sekolah, bagus2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin yarabbal alamin...thank you kakak(^_^)

      Delete
  2. Replies
    1. haha tu baru sekolah rendah, petang nanti kena gi sekolah agama pulak :D

      Delete
  3. Kdg2 ada juga ibu yg sedih bila anak2 masuk sek.Yelah anak mbesar depan mata :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dear, sebak melihat anak tetiba dah nak masuk sekolah rendah. Peluk cium dia pun tak puas lagi huhu. Tapi, happy pun ada gak (^_^)

      Delete
  4. wah dah besar anak-anak akak...bakal ada anak dara..seronoknye..alhamdulillah
    yumida umur 23 thn baru dpt merasa hidup di kl..
    menabung sini-inti

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah.. semakin lama semakin membesar anak2 kan & masa mmg sungguh cepat dirasakan berlalu.. semoga diberi kejayaan dgn sepenuh keberkatan.. aamiin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul abg khir,rasa macam tak puas lagi nak bermanja ngan diaorg. Terima kasih atas doa ini ... amin yarabbal 'alamin :)

      Delete
  6. teringat kenangan nak masuk sekola dulu2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. samala kiter pun teringat jugak time nangis dalam kelas dulu hehe :D

      Delete
  7. eh, muka dter like mother lah... seronok kan tengok gelagat mereka, cute dan comel je, sedih pun ada... hihi, touching sekejap... hihi

    Boleh jenguk mama di sini.. Mamaniza.com

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah... dah besar dh.. selamat bersekolah ea kakak... :)

    ReplyDelete
  9. saya belum settle lg persekolah anak sya :D

    ReplyDelete

Apa kata korang?