Letak Button SEND, SHARE & LIKE Di Blog.

Monday, December 16, 2013


Assalamualaikum!~

Malam tadi kenit belajar bukan satu tapi dua tutorial yang ohsem dari seorang blogger otai mengenai cara-cara nak letak buttondi Nukilan Kenit. Sebelum tu, kenit singgah BW di blog sis +Yumida Huda dan memang 'langkah kanan' betul bila sis kongsikan ilmu terbaru ni! hehehe. Thank you dear (^_^).

1st Tutorial bagaimana nak letak button. Tutorial ohsem ini kenit pelajari dari blogger Faiz di {SINI}. Memang senang dan mudah caranya, hanya perlukan sedikit usaha untuk berjaya hehehe. Pentingnya button  ini adalah untuk memudahkan anda para pembaca yang kenit kasihi sekelian meng-like dan mengongsikannya terusssssss ke laman FB anda. Takyah susah payah copy paste url entri yang anda suka, just klik 'share' dan ia akan connect terus ke wall FB anda. OHSEM GILE kan???! hehehehe.


Contoh 1

Kalau korang perasan, button  ni ada dekat bawah setiap entri kenit. Cam cantik cam comei je 'dua beradik' tu duduk di bawah tu kan? mihmihmih :p.

Next, kenit pelajari cara letak button  juga di dalam entri. Kalau korang perasan, kat bawah tajuk ada button di bawahnya, Yang ni kenit pelajari dari tutorial Faiz di {SINI}, and seriously memang senang macam kacang panjang! hehehe. Apa bestnyer letak button  ni?? Haaaa, button 'send' ni memudahkan kenit untuk mengongsikan apa jua entri yang kenit tulis di blog ni ke laman FB. Sekali klik je, entri kenit akan 'bertebaran' di group-group blogging yang selama ni kenit kena copy dan paste satuuuuuuu satuuuuuu satuuuuuu .....! Kalau ada 30 group blogging, maka 30 kali copy paste la kan, which is super wasting time! Now, bila kenit dah habis taip entri, kenit just klik 'send' dan entri kenit akan muncul di group-group blogging yang berkenaan. Kan senang cenggitu?? hahahaha. Saya suke saya suke saya suke! (^_^)

Contoh 2

Kalau korang belum letak lagi dua button seperti yang di atas, jom kita belajar dan letak sekarang. Terima kasih pada blogger Faiz di atas tunjuk ajar yang ohsem ni! (^_^). Dan, terima kasih pada sis +Yumida Huda yang berkongsi sama (^_^).

You Might Also Like

11 pengomen comel

  1. akak pun try nak buat jugak nie...

    ReplyDelete
  2. sy dah psg widget sosial share byk2 dh kt bwah tu... so, blh share kt mna2 shaja... :)

    ReplyDelete
  3. wah menjadi! daebak!
    aah kan dgn button ni lebih mudah utk kita sent n share
    perkembangan teknologi mmg memudahkan kita

    ReplyDelete
  4. Mmg kena study ni.. thanks sharing Hanim.. :)

    ReplyDelete
  5. hai kenit..
    nak try jugaklah hehe :)
    tq sharing..

    ReplyDelete
  6. salam.. trm kasih ye share.. berjaya buat. jemput kwn2 singgah blog saya ye.. vitaminsihatmenawanceria.blogspot.cpm

    ReplyDelete
  7. cari2 jumpa Hanim punya blog cara nih. Mekasih kasik reference :)

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah...Jumpa juga cara nak letak like button..hihi
    tq dear

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM