Apps Edisi Blog | Mudahnya Ping Entri Blog!

Tuesday, September 16, 2014


Assalamualaikum!


Haluuuu Malaysia! Tahu tak sekarang ni ada apps terbaru untuk blogger ping entri mereka dengan mudah? Inilah yang aku nak kongsikan dengan korang hari ni.

Memperkenalkan Apps Edisi Blog untuk pengguna android! Apps Edisi Blog ni antara platform terbaru yang memudahkan blogger ping entri mereka secara terus dari smartphone! Jadi, korang yang ada android boleh terus install apps ini dari Play Store dan mula ping!




Macam mana nak install Apps Edisi Blog ni? Senang sangat, just klik kat link di bawah atau korang boleh search di Play Store dengan taip com.edisi.blog


https://play.google.com/store/apps/details?id=com.edisi.blog




Bila dah berjaya install, korang klik Daftar dan isikan maklumat yang dipinta. Tak susah, dia nak 4 barang je ;
  • Nama
  • Email
  • Kata laluan
  • URL Blog




Bila korang dah dapat mesej macam atas ni, korang boleh dah Log In dan start ping! Yeayyy! ^^


 Cara Nak Ping Entri :

1. Klik 3 titik di atas sebelah kanan (gambar di bawah) dan paparan kategori akan keluar. Kemudian klik 'Ping'




2. Next, korang klik Pilih Kategori dan tentukan entri korang mengikut kategori yang disediakan. Tajuk entri tak perlu taip, sebab memang dah ada disitu.

Kemudian klik 'Ping Entri Ini!'




Dah siap! korang boleh check entri yang korang ping tadi di paparan utama Edisi Blog bersama entri-entri blogger-blogger lain.




Kalau korang nak setting profile atau nak letak gambar profile, boleh lakukannya sendiri. Pergi kat 'Ping' tadi, kat sebelah atas kanan ada icon setting. 

Klik situ dan korang akan jumpa paparan seperti gambar di bawah ni.





Klik icon camera tu, dan korang boleh pilih gambar sendiri untuk diletakkan sebagia gambar profile.




  • Ping Blog – Untuk ping content blog anda, sebaik sahaja ping, entri anda akan dipapar di laman utama app.
  • Popular – Senarai entri yang popular pada hari tersebut.
  • Blogger – Senarai blogger yang boleh anda layari di app ini.
  • Kategori entri – Terdapat lebih dari 10 kategori utama yang anda boleh layari dan lawat.
  • Kolaborasi – Rakan kolaborasi #kelabbloggerbenashaari
  • Entri – Segala entri yang dipaparkan di aplikasi ini adalah hakmilik blogger itu sendiri dan pihak pembangun aplikasi tidak bertanggungjawab di atas salahlaku atau jika disalahguna oleh pihak lain.
  • Versi : Versi 1.0






Aku pun dah install malam tadi dan berjaya ping entri pertama aku hehe. Cuma gambar profile je tak letak lagi. So, kalau korang belum install lagi apps ni, aku cadangkan korang install sekarang sebab ia mudah, mudah dan mudah!

So, ape tunggu lagi..jom kita ping sekarang! ^^



You Might Also Like

10 pengomen comel

  1. Eh eh... link ena ade la.. hehe yeahhh!!!

    ReplyDelete
  2. saya pun dah buat..memang mudah je nak guna..nak ping pun senang..

    ReplyDelete
  3. Ok..wajib try ni. Thanks sudi berkongsi info ni :)

    ReplyDelete
  4. Menarik ni Anim.. thanks sharing info ye.. :)

    ReplyDelete
  5. tak berjaya lagi nak ping la anim..huhuh

    ReplyDelete
  6. terima kasih... berjaya dah.. cam mana nak tukar tajuk tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. Tak perlu tukar tajuk sebab ia automatik update bila kita tekan 'Ping Entri Ini!'

      Delete
  7. dari hari pertama saya download, saya tak lepas lg nak ping. dia amek masa terlalu lama nk loading page utk kita ping entry kita

    www.mynutriqueen.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kemungkinan sis ping pada waktu kemuncak (peak hours) kot, sebab saya ping elok je dia 'pergi' hehe. Jangna putus asa, boleh cuba ping waktu malam :)

      Delete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM