Friday, June 19, 2015

# Cerita My Pearls # Story Kenit

Perkara Yang Boleh Membuatkan Mak Mak Rasa Nak 'Tercabut' Jantung T_T


Assalamualaikum!


Banyak benda yang boleh buat mak mak seperti kita ni rasa macam nak tercabut nyawa bila berhadapan dengan sesuatu situasi atau pengalaman. Terutamanya dengan anak ...tentang anak! 

Keselamatan anak-anak ....itu yang utama! Takda kompromi! Dalam rumah, luar rumah ...tak kira kalau tengok anak umur 8 tahun main lompat-lompat kat tangga pun mulut ni mesti nak mengeluarkan pesanan 'penaja' demi keselamatan. 

Itu baru kes main di tangga. Belum cerita bab hilang seketika ...! T__T

Pernah hilang anak? Di shopping mall? Di bazar Ramadhan?  Kes aku bukan hilang anak kat tempat-tempat begitu .... tapi di sekolah! Haaaaaaa ....

Alkisah tetiba dapat call dari Pak Jelan, cakap kakak takda di sekolah! Aiik...mana pulak perginya? Suh gi cari dia kat padang sekolah since ayahnya dah cari kat belakang sekolah dan di kantin. Haghaammmmmm tak nampak batang hidungnya!

Call aku lagi ... cakap kakak konfirm takda! Aku suh tanya pak guard, tak tahu apa hasilnya. Hati dah berdebor-debor ... mana pulak kakak ni! Tak pernah dia buat hal macam ni. Otak ligat berfikir benda yang merapu-rapu ...tapi takmo layan ... kang aku pulak nangis teriak kang.

Kali ketiga Pak Jelan call, konfirm memang takda dia di sekolah! Allahurobbi ... :(

Cepat-cepat call pengasuh yang selalu amik dia tu. Yang berjawabnya, anak dia. Dah la call guna wassap, payah nak dengar suara dengan jelas. Beberapa kali call baru dapat cakap ngan anak pengasuh! Aku tanya dulu, adakah Hazwani dah balik dan ada di situ? Bila dia cakap ..."ada ...." AAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH .... lega rasa baq hang! Rasa seperti nyawa yang dicabut tadi kembali melekat di badan.

"Panggil dia jap ...", pintaku pada budak tu. 

"Hello ... ibu ...."

"Hah ...kakak balik ngan sapa tadi? Ayah cakap dah kan ayah datang amik ...."

"Ayah lambat ...so kakak balik ngan acik (pengasuh) la..."

Haihhhhh ..... semput ibu ko buat kak! Grrrr ...... ayah tu pun dah naik semput cari kakak satu sekolah huhu. Lenkali please don't give us heart attack can ar .... we both old already you know .... -___-



5 comments:

  1. Ya Allah sebaiklah tak kemana.. sabar ye kak

    ReplyDelete
  2. anak-anak memang akan ada masa akan membuatkan mak-mak rasa nak tercabut jantung...

    ReplyDelete
  3. Adehh.. klu terkena kat ayah pun mau rasa tercabut jantung.. peluh sejuk keluar.. syukurlah selamat.. alhamdulillah..

    ReplyDelete
  4. ha ha ha...
    sib baik jumpa. hadoi la kakak.
    memang diakui. kalau aida pun mau gugur jantung!
    mau pergi buat laporan polis a.s.a.p :) ha ha ha...
    alhamdulillah

    ReplyDelete

Apa kata korang?